Oppermachtig Ajax overklast Emmen en kan met goed gevoel richting Liverpool

28-11-2020 20:37
191

Ajax heeft op bezoek in Drenthe simpel afgerekend met FC Emmen. Trainer Erik ten Hag moest het doen zonder Nicolás Tagliafico en Daley Blind, maar dat belemmerde de Amsterdammers niet op bezoek in het oosten van het land. Ajax ging met een 0-3 stand rusten en liep in het tweede bedrijf uit naar een 0-5 overwinning.

FC Emmen wist meteen vanaf het eerste fluitsignaal waar het aan toe was tegen de koploper van de Eredivisie. De thuisploeg probeerde nog wel even gevaarlijk te worden, maar werd al snel ver achteruit gedrukt door Ajax. De Emmen-muur hield twintig minuten stand, maar Davy Klaassen opende vervolgens de score. Hij rondde goed af na voorbereidend werk van Lassina Traoré.

Met de 0-1 was het verweer van Emmen meteen gebroken. Nog voor rust liep Ajax verder weg bij de ploeg van trainer Dick Lukkien. De 0-2 van Zakaria Labyad was van grote schoonheid: hij legde de bal heerlijk in de kruising na een pass van Klaassen. Vlak voor rust deed ook Traoré een duit in het zakje door van dichtbij de 0-3 achter Emmen-keeper Felix Wiedwald te tikken.

De tussenstand gaf Ten Hag de mogelijkheid om wat spelers rust te gunnen in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool van aanstaande dinsdag. Traoré en Dusan Tadic bleven achter in de kleedkamer en na ongeveer een kwartier in de tweede helft werden ook Antony en Ryan Gravenberch vervangen. Een van de invallers, Jurgen Ekkelenkamp, verhoogde de tussenstand naar 0-4. De VAR keek nog wel even of Klaas-Jan Huntelaar buitenspel stond bij het doelpunt, maar dat was niet het geval.

Het slotakkoord in Emmen was voor Quincy Promes. Hij pikte zijn doelpunt nog mee na een prima assist van David Neres. Ajax loopt dus geen averij op in aanloop naar het treffen met Liverpool en verstevigt zijn koppositie in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben 27 punten behaald uit tien wedstrijden. Nummer twee Vitesse volgt, met een wedstrijd minder gespeeld, op 22 punten.