Engelse kritiek op VAR laait op, KNVB dient als voorbeeld: 'Let's all go Dutch'

Engelse kritiek op VAR laait op, KNVB dient als voorbeeld: 'Let's all go Dutch'

Gepubliceerd: dinsdag 1 december 2020 om 08:58di 01-12-2020 om 08:58

Het Premier League-duel tussen West Ham United en Aston Villa heeft tot een nieuwe storm aan kritiek op de VAR geleid. In Engeland gaan nu stemmen op om het Nederlandse voorbeeld te volgen.

West Ham won maandag op eigen veld met 2-1, mede doordat een treffer van Aston Villa in de slotfase werd afgekeurd. Ollie Watkins scoorde, maar de VAR oordeelde dat hij met zijn knie ongeveer een centimeter buitenspel stond.

Jamie Carragher constateert dat er het nodige aan de VAR schort. "De VAR is gekomen om scheidsrechters te helpen. En laten we niet vergeten dat we er allemaal om geroepen hebben", stelt het Liverpool-icoon bij Sky Sports. "Maar het is nog geen hulp voor ze, ze lijken door de VAR nu wel geobsedeerd. Neem het incident met Virgil van Dijk en Jordan Pickford: ze zijn zo bezig met kijken of er iemand ergens misschien buitenspel staat, dat ze de overtreding missen."

Gary Neville sluit zich daarbij aan. "De scheidsrechters lijken wel robots. Ze zouden naar de beelden moeten kijken met het gevoel: Ik heb een goede beslissing genomen. Maar dat is nu niet zo, ze worden doodsbang gemaakt." Zelf West Ham-middenvelder Declan Rice moest toegeven dat zijn ploeg mazzel had. "Als het andersom was geweest, had ik me verschrikkelijk gevoeld. Er moet iets veranderen, maar dat zullen ze wel niet halverwege het seizoen gaan doen."

Volgens The Daily Mail is de Engelse scheidsrechtersbaas Mike Riley al van plan om advies in te winnen bij de KNVB. In Nederland wordt gewerkt met een foutmarge van tien centimeter bij het bepalen van buitenspel. Als de twee imaginaire lijnen elkaar raken, dan blijft de beslissing staan en grijpt de VAR niet in. Riley denkt dat zo'n foutmarge de controverse in Engeland zal verminderen.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws