Ajax op rapport: zeldzame ketser Onana, vleugels onvoldoende, ook twee keer een 8

Ajax op rapport: zeldzame ketser Onana, vleugels onvoldoende, ook twee keer een 8

01-12-2020 22:53 Laatste update: 22:54
204

Ajax mocht lange tijd hopen op een gunstig resultaat tegen het gehavende Liverpool, maar moest Anfield uiteindelijk met lege handen verlaten. Eén ongelukkig momentje kostte de Amsterdammers uiteindelijk de kop. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Andre Onana – 5: Commentator Vincent Schildkamp omschreef het treffend. "Je kunt je de laatste beslissende fout van Onana niet meer herinneren. Maar dit is er één." De normaal zo betrouwbare sluitpost liet een voorzet van Neco Williams om onbegrijpelijke redenen lopen en zag Curtis Jones profiteren. Een zeldzaamheid, deze blunder, maar hij kostte Ajax wel de wedstrijd. Zijn schitterende reflex op de inzet van Roberto Firmino was helaas niet meer van belang.

Noussair Mazraoui – 8: Sadio Mané dacht even rustig een bal te controleren, maar Mazraoui zat hem direct op de huid. Vlak na rust leek de Senegalees alleen op Onana af te kunnen, maar weer was het Mazraoui die de meubelen redde. Een meer dan verdienstelijk optreden van de rechtsback, zowel verdedigend als aan de bal. De rechtsback is uitstekend in vorm dit seizoen en haalde ook tegen Liverpool een ruime voldoende.

Perr Schuurs – 8: Voordat hij naar Ajax vertrok, liep hij al eens stage bij Liverpool: mooie kans dus om zich weer te bewijzen aan The Reds. In Amsterdam liet hij nog wat steken vallen, maar op Anfield liet hij zien hoezeer hij gegroeid is. Schuurs hield zich – op een enkel slippertje na – bewonderenswaardig goed staande en pakte uit met een paar indrukwekkende tackles.

Daley Blind – 6: Het was vooraf een interessante vraag: hoe zou Blind omgaan met de vlijmscherpe omschakelingen van Liverpool? Als hij te grote ruimtes moet belopen, is hij inderdaad kwetsbaar, hebben we in deze Champions League-campagne vaker gezien. Met positie kiezen kan hij echter aardig wat compenseren. Aan de bal was Blind bij vlagen slordig: Schuurs moest één keer een gele kaart pakken na een veel te risicovolle actie van zijn kompaan.

Nicolás Tagliafico – 7: In Amsterdam greep hij als 'matchwinner' ongewild de hoofdrol, maar ditmaal kon Tagliafico met een veel beter gevoel terugkijken op de wedstrijd. De linksback kon zich in aanvallend niet onderscheiden, maar deed verder keurig wat van hem verwacht mag worden. Van directe tegenstander Mohamed Salah is in elk geval niet veel vernomen.

Davy Klaassen – 6,5: Hij begon zijn wedstrijd met een matige breedtepass, die bijna een tegentreffer inleidde, maar herpakte zich al snel. Klaassen koppelde dynamiek aan voetballend vermogen en bleek weer een belangrijk stukje in de Ajax-puzzel te zijn. Eén puntje: de afwerking. Klaassen dook meerdere malen vrij op in het strafschopgebied, maar zette de onervaren doelman Caoimhín Kelleher niet één keer aan het werk.

Edson Álvarez – 5,5: De grootste verrassing in de basiself. Trainer Erik ten Hag koos met Álvarez voor extra zekerheid op het middenveld. De Mexicaan oogde onzeker in balbezit, maar speelde verder sober en deed wat van hem gevraagd werd. Vlak voor rust redde hij Ajax met een cruciale tackle op de rand van het strafschopgebied. Toen Ajax in de aanval moest, mocht hij de dug-out opzoeken.

Ryan Gravenberch – 7: Halverwege kreeg hij de complimenten van Johan Derksen. "Het gaat zo makkelijk bij hem. Op ieder niveau draait hij mee." Gravenberch toonde inderdaad geen enkel ontzag voor de grote namen van Liverpool en hield zich schijnbaar moeiteloos staande op het middenveld. We zeggen het nog maar eens: hij is nog altijd pas achttien jaar.

Antony – 5: Eén afzwaaier die in The Kop belandde en één rollertje in de handen van Kelleher. Meer hebben we eigenlijk niet gezien van Antony. Jeff Hardeveld, Caner Cavlan of Andy Robertson tegenover je: het is een wereld van verschil, merkte Ajax' Braziliaanse miljoenenaankoop, die totaal niet in het stuk voorkwam.

Dusan Tadic – 5,5: Zorgde af en toe voor gevaar als hij naar de flanken uitweek, maar kon verder weinig betekenen. Dat Tadic in Europese wedstrijden de beste spits is de Ajax-selectie is, dat weten we inmiddels. Maar de man die vaak het verschil maakt, was daar ditmaal niet toe in staat.

David Neres – 5: Aan zijn werklust lag het absoluut niet: Neres had een paar maanden lang toe moeten kijken, leek vastbesloten om die schade te compenseren en rende zich een ongeluk. Beslissende acties hebben we echter ook van deze Braziliaan niet gezien.

Invallers

Zakaria Labyad – 5,5: Viel ruim twintig minuten voor tijd in voor Álvarez, maar kon Ajax niet de benodigde aanvallende impuls brengen. Zijn invalbeurt verliep redelijk geruisloos.

Lassina Traoré – x: Kwam er tien minuten voor tijd in voor Neres, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Lisandro Martínez – x: Loste kort voor tijd Blind af en speelde te kort voor een beoordeling.

Klaas-Jan Huntelaar – x: Kwam tegelijkertijd met Martínez in het veld, als vervanger van Mazraoui. Speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie