Geheim onderzoek in Johan Cruijff Arena: 'Enige ter wereld die zo onderzoeken'

Geheim onderzoek in Johan Cruijff Arena: 'Enige ter wereld die zo onderzoeken'

Gepubliceerd: donderdag 3 december 2020 om 14:15do 03-12-2020 om 14:15

Laatste update: donderdag 3 december 2020 om 14:16do 03-12-2020 om 14:16

De stadions in Nederland blijven al een flinke tijd leeg door de uitbraak van het coronavirus. In de Johan Cruijf Arena worden er inmiddels proeven gedaan met honderden sensoren, die meten hoe aerosolen zich verspreiden op de tribune. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe lucht virusvrij kan worden gemaakt.

De Arena dient sinds halverwege november als testlocatie voor de proef van de TU Eindhoven. "Vooralsnog zijn we de enige ter wereld die zo onderzoeken", geeft Bert Blocken, de bouwkundige die het onderzoek vanuit de TU Eindhoven leidt, aan in gesprek met De Telegraaf. "De vraag is hoe laag het risico moet zijn. Wij hebben voorgesteld: laten we kijken naar het niveau in supermarkten, want daar hebben wereldwijd nooit massabesmettingen plaatsgevonden."

Sinds november sissen er kleine spuitjes op stokken naast de stoeltjes in een hoek van het stadion. Dit zorgt voor een nevel van piepkleine druppeltjes, zoals die ook uit de mond van juichende supporters zouden komen. Blocken geeft aan dat de eerste resultaten waarschijnlijk in het voorjaar bekend worden gemaakt. Het onderzoek werd tot op de dag van vandaag geheim gehouden: tijdens de wedstrijden werd de testlocatie in de hoek van het stadion afgedekt.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws