Dramatische ontknoping voor AZ: Europees avontuur voorbij na bizarre slotfase

Dramatische ontknoping voor AZ: Europees avontuur voorbij na bizarre slotfase

10-12-2020 20:51 Laatste update: 20:53
135

AZ is donderdag op dramatische wijze uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders gingen in de slotfase met 2-1 onderuit bij HNK Rijeka na een rode kaart voor Jesper Karlsson. Real Sociedad pakte op de valreep een punt bij Napoli en gaat samen met de Italianen verder.

De boodschap vooraf leek helder voor AZ: alleen bij winst was een Europees vervolg na de winter een zekerheid. Daarbij moest de ploeg van interim-trainer Pascal Jansen het wel zonder de niet fitte Dani de Wit stellen. Albert Gudmundsson verving hem, terwijl Myron Boadu in de punt van de aanval stond. De spits kreeg al snel enkele mogelijkheden namens AZ, dat sterk uit de startblokken kwam.

Wedden

Meer odds

Na vijftien minuten volgde echter ook een vroege tegenvaller. Bruno Martins Indi kreeg een schoen tegen zijn hoofd en moest vervangen worden door Timo Letschert. AZ hield desondanks de overhand en kreeg na een halfuur zijn beste kans. Jesper Karlsson kon alleen op de Kroaatse doelman af, maar ook hij kreeg de bal er niet in. Niet veel later kwam AZ met de schrik vrij. Rijeka scoorde geheel tegen de verhouding in, maar Galovic deed dat in buitenspelpositie.

Het oppermachtige AZ verzuimde in de eerste helft toe te slaan en kreeg zeven minuten na de pauze het deksel op de neus. Pantelis Hatzidiakos verloor een duel op het middenveld, waarna Luka Menalo werd weggestuurd. Hij wist Marco Bizot te verschalken: 1-0. Lang hadden de Alkmaarders niet nodig om de rug te rechten. Albert Gudmundsson kreeg een niet te missen kans, maar schoof naast. Owen Wijndal had met een ogenschijnlijk houdbaar afstandsschot meer geluk: 1-1.

Het nam niet weg dat AZ na rust beduidend meer moeite had met Rijeka, dat een gevaarlijke counter echter niet goed uitspeelde. AZ speelde met vuur, maar door de tussenstand in Napels was een gelijkspel lange tijd voldoende. Het werd nóg spannender toen Karlsson een rode kaart kreeg wegens een te hoog geheven been. Dat leek wel erg zwaar bestraft, maar toch leek het lang goed af te lopen. 

In blessuretijd ging het echter helemaal mis. Real Sociedad maakte op de valreep gelijk bij Napoli (1-1) en Ivan Tomecak gaf het tiental van AZ de genadeklap. Daarmee kwam het Europese avontuur van de Alkmaarders op dramatische wijze ten einde.