Ajax bereidt zich voor op afscheid Overmars: zes mogelijke opvolgers

Ajax bereidt zich voor op afscheid Overmars: zes mogelijke opvolgers

16-12-2020 14:15 Laatste update: 14:36
129

Het lijkt erop dat Ajax na dit seizoen afscheid neemt van directeur spelersbeleid Marc Overmars. Het grote speculeren is inmiddels al in volle gang. Wie moet hem opvolgen? VoetbalPrimeur zet zes mogelijke opvolgers van Overmars voor je op een rij.

Max Huiberts (AZ)
Huiberts is vaak genoemd als mogelijke opvolger van Overmars en zal ook nu weer op de lijstjes verschijnen. Weet net als Overmars veel geld voor z'n beste spelers te krijgen (Janssen, Til, Idrissi, Weghorst) en heeft oog voor Scandinavische toppers. Denk aan Midtsjö, Karlsson en Svensson. Mede dankzij Huiberts heeft AZ de afgelopen jaren stappen gezet op nationaal gebied, al mag de rivaliteit met Ajax niet uit het oog worden verloren.



Patrick Kluivert (FC Barcelona)
Een optelsom? Kluivert heeft bij Paris Saint-Germain en FC Barcelona, waar hij hoofd jeugdopleidingen is, wat ervaring opgedaan. Een aanstelling bij Ajax zou logisch genoemd kunnen worden. Een ander voordeel: Kluivert kent de club van binnenuit en heeft het Ajax-DNA. Maar hoe kijkt Ajax aan tegen het vertrek van Kluivert in 2016? Hij zou trainer worden van de A1, maar vertrok alweer nadat PSG zich voor hem meldde.

Ralf Rangnick (clubloos)
Misschien wel de meest gewilde 'free agent' in de voetballerij: Rangnick (62) maakte naam als trainer van Schalke 04 en Hoffenheim en stond met zijn revolutionaire ideeën aan de basis van de carrières van Julian Nagelsmann, Marco Rose en Thomas Tuchel. De laatste jaren speelde de Duitser een hoofdrol in de opmars van het Red Bull-concern, als directeur van Red Bull Salzburg en RB Leipzig. Extraatje: Rangnick is een adept van het Nederlands voetbal. Rangnick traint geen club, maar is wel coördinator binnen het Red Bull-concern.



Louis van Gaal (clubloos)
Zou hij nog één keer te porren zijn om aan de slag te gaan bij zijn oude club? Van Gaal boekte als trainer grote successen met Ajax, maar als directeur ging het hem minder goed af. Hij was minder dan een jaar technisch directeur en werd ook geen algemeen directeur nadat voormalig rvc-lid Johan Cruijff zijn aanstelling via de rechter tegen wist te houden. Laat pensionado Van Gaal (69) zich leiden door revanchegevoelens?

Danny Blind (rvc Ajax)
Als technisch commissaris van Ajax weet Blind precies wat Overmars uitspookt bij Ajax. De stap van commissaris naar technisch directeur lijkt voor Blind dan ook minder groot dan voor andere kandidaten. De 59-jarige Zeeuw was eerder in 1999-2000, 2008-2009 én 2011-2012 verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van Ajax. Een groot succes werd dat overigens niet.

Jordi Cruijff (clubloos)
Het zou een aanstelling vol symboliek zijn: Cruijff (45) als technisch directeur van Ajax. De zoon van de legendarische nummer 14 werkte als assistent-trainer eerder bij Valletta FC op Malta en was technisch directeur van AEK Larnaca op Cyprus en Maccabi Tel Aviv in Israël, waar hij ook even hoofdtrainer was. Onlangs vertrok hij zonder één interland op de bank te hebben gezeten als bondscoach van Ecuador.