De Boer: 'Zie hem wel links voorin spelen, met zijn snelheid en klik met Memphis'

De Boer: 'Zie hem wel links voorin spelen, met zijn snelheid en klik met Memphis'

20-12-2020 08:09 Laatste update: 09:59
42

Frank de Boer is onder de indruk van het verdedigende talent bij het Nederlands elftal, maar geeft aan dat de beschikbaarheid van Virgil van Dijk op het EK van aankomende zomer een 'race tegen de klok wordt'. Hij heeft daarnaast veel vertrouwen in Tottenham Hotspur-aanvaller Steven Bergwijn.

Van Dijk viel in de Merseyside Derby tussen Liverpool en Everton uit met een zware knieblessure na een charge van Everton-doelman Jordan Pickford. De Nederlander scheurde zijn kruisband af en gaat een lang revalidatieproces tegemoet. "Het wordt een race tegen de klok", vertelt De Boer in gesprek met Voetbal International. "Ik hoop het, maar het moet wel verantwoord zijn. Hij zal voor die tijd toch moeten spelen, anders kan ik me niet voorstellen dat Liverpool hem afstaat."

De Boer heeft een aantal prima opties achterin, zo geeft hij zelf aan. "Dat we nu goed zijn áchter de bal, heeft te maken met golfbewegingen. We hebben nu een paar topverdedigers opgeleid, over een tijd lopen er weer aanvallers. Ben ik van overtuigd. Donyell Malen heb ik zeer hoog zitten, Cody Gakpo ook en vergeet Justin Kluivert niet. Heeft een fantastische stap gemaakt naar RB Leipzig, als het gaat om discipline en inhoud. En wat denk je van onze rechtsback?", geeft De Boer een hint.

Bergwijn
"Bergwijn! Hij speelt bij Spurs af en toe als een rechtsback, zo ver moet-ie mee terug en ik denk dat dit voor ons niet zo slecht hoeft te zijn", doet de bondscoach een mogelijke tactische variant uit de doeken. "Hij beseft nu: als ik wil spelen, móét ik deze arbeid wel kunnen opbrengen. Ik zie Bergwijn wel links voorin spelen, hoor, met zijn snelheid en klik met Memphis."