De Boer geïrriteerd na 'Ajax-kritiek': 'Dan stel ik ze allemaal op, echt meteen'

De Boer geïrriteerd na 'Ajax-kritiek': 'Dan stel ik ze allemaal op, echt meteen'

24-12-2020 06:53 Laatste update: 07:15
146

Frank de Boer kreeg na zijn aanstelling als bondscoach van het Nederlands elftal de nodige kritiek te verwerken. Dat had mede te maken met zijn Ajax-achtergrond en zijn speelstijl: De Boer wil vrijwel altijd aanvallend voetbal spelen. De bondscoach legt zijn beslissingen uit.

Dat hij zijn elftalllen te aanvallend laat spelen, wil De Boer in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad niet zeggen. "Dat imago heb ik ook nooit zo begrepen, eerlijk gezegd. Als speler was ik bij uitstek degene die altijd vóóruit dacht. Als trainer hamer ik ook altijd op de aanname vóóruit."

De Boer begrijpt dat mensen kritisch tegen die werkwijze aankijken en haalt een voorbeeld uit zijn tijd als Ajax-trainer naar voren. "Dat het in de laatste twee seizoenen bij Ajax soms moeizamer ging, had ook met de kwaliteit van de spelers te maken. Of Eyong Enoh in je as speelt of Frenkie de Jong: dat maakt nogal een verschil. Spelers moeten de oplossing naar voren zélf zien, hoe vaak je daar als trainer ook op hamert."

Naast zijn té aanvallende tactiek zou De Boer er van beschuldigd worden om bepaalde Ajax-spelers een streepje voor te geven. Hier is hij het absoluut niet mee eens. "Als ik vier Feyenoorders beter vind dan de beschikbare Ajacieden of PSV'ers, stel ik ze allemaal op. Echt meteen. Ik begrijp ook wel dat het publiek mij als een Ajacied ziet, ik heb er zo'n 25 jaar gewerkt, maar ik ben niet met dat soort politiek bezig. Dat hoort ook niet, als bondscoach."