Gudde fileert kabinet: 'Schandalig: van alle politieke partijen zijn er maar zes'

Gudde fileert kabinet: 'Schandalig: van alle politieke partijen zijn er maar zes'

28-12-2020 08:30
59

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft hard uitgehaald richting de Nederlandse politiek. Gudde ziet dat de sportsector niet goed vertegenwoordigd wordt door 'Den Haag' en hekelt een aantal politieke partijen die tijdens een debat over de sport niet op komen dagen.

"Wij zijn, met de sport, gewoon slecht vertegenwoordigd in Den Haag", steekt Gudde van wal in gesprek met FC Afkicken. "Bruno Bruins was een minister, maar ook een vader van drie zoons. Dan praten we net over voetbal als dat we hier over voetbal zitten te praten. We hebben in het kabinet relatief weinig mensen die veel met sport hebben. Dat merk je echt in het contact."

Tot zijn verbazing hebben ook de ministers die verantwoordelijk zijn voor sport er maar weinig mee. "Ook in de top van het VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.), dat is helemaal bizar. Daar spreek je geen sportmensen. Het is hard werken om het belang van sport in zijn algemeenheid en de maatschappelijke waarde van betaald voetbal onder de aandacht te brengen. Dan neem je niet dit soort beslissingen."

Niet belangrijk
Twee keer per jaar is er in de Tweede Kamer een debat over de sport, maar daar heeft Gudde al vaker met verbazing naar zitten kijken. "Het zou mooi zijn wanneer je een aantal politici voor je kan winnen. Ik heb al zoveel gesprekken gehad met fractievoorzitters, maar dan kan ik je ook wat vertellen wat ook schandalig is. Er is twee keer per jaar een sportdebat. Van de veertien of vijftien politieke partijen, zijn er maar zes. Acht of negen partijen komen helemaal niet op dat debat. Blijkbaar vinden ze dat niet belangrijk."