Gerbrands vreest 'Bayern-scenario' niet: 'Kan binnen paar jaar over de kop gaan'

Gerbrands vreest 'Bayern-scenario' niet: 'Kan binnen paar jaar over de kop gaan'

30-12-2020 07:19
362

Toon Gerbrands is absoluut niet bang dat Ajax op korte termijn uitgroeit tot het Bayern München van Nederland. De algemeen directeur van PSV stelt dat zijn club op basis van geld al 25 jaar de slag verliest.

"Het is een beetje flauw misschien om te zeggen, maar als je alle landskampioenschappen in die periode optelt, geloof ik toch dat we het aardig hebben gedaan", zegt Gerbrands tegen Voetbal International. "Alleen de laatste jaren is het wel lastiger geworden, daar moet ik eerlijk over zijn. Wij vergeten alleen één ding: er kunnen een paar dark horses bij komen op basis van eigenaren."

Zo is onder meer Feyenoord op zoek naar investeerders. "Het speelveld kan binnen een paar jaar over de kop gaan", aldus Gerbrands, die weet dat daar een uitdaging ligt voor PSV. "Wij doen dat niet. PSV heeft uitgesproken dat we de aandelen bij de vereniging willen houden, maar ik sluit niet uit dat de verhoudingen door een overname van Feyenoord of AZ veranderen."

Ook over het financiële verschil met Ajax maakt de PSV-directeur zich geen zorgen. "Nee. Ze nemen ook grote risico's. Dat is duidelijk. Als één of twee keer de Champions League niet wordt gehaald, moet je vol aan de bak. PSV heeft daar in het verleden, vóór mijn tijd, een keer de tol voor betaald. In de goede jaren werd de salarishuishouding ingericht op de Champions League. Het kopen van de spelers, zoals Bayern dat kan ten opzichte van Borussia Dortmund, zie ik ook anders. De spelers die echt heel goed zijn, gaan echt niet naar Nederland."

"Wat wél zo is: Ajax kan sneller schakelen", vervolgt Gerbrands. "Wij moeten soms eerst een speler verkopen voordat wij een ander kunnen halen. Zij vissen in dezelfde categorie: spelers van van 18 tot 23 die nog niet rijp zijn voor de absolute top. Daar zit weinig verschil in."