Jacobs loopt leeg: 'Zwarts, net jarretels. En als ik zo'n Verhaar hoor oreren...'

Jacobs loopt leeg: 'Zwarts, net jarretels. En als ik zo'n Verhaar hoor oreren...'

02-01-2021 23:58
60

Excelsior was tussen 2014 en 2019 een vaste gast in de Eredivisie, maar komt anno 2021 niet verder dan de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. Rob Jacobs trainde de Kralingers in de jaren tachtig – toen Excelsior ook nog regelmatig in de Eredivisie speelde – en ziet de prestaties van dit seizoen met lede ogen aan.

De ploeg van Marinus Dijkhuizen verloor zijn laatste drie competitieduels van 2020 en is als nummer dertien van de Keuken Kampioen Divisie het nieuwe jaar in gegaan. Zondagmiddag wacht de krachtmeting met NAC Breda. "Ik zit een dag later bij Rijnmond om erover te vertellen", aldus de 77-jarige Jacobs in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar ik sla tegenwoordig regelmatig een wedstrijdje over. Het is toch niet om aan te gluren, man? Ik zeg dat ze niet terugkeren in de Eredivisie."

De oud-trainer van onder meer FC Groningen, Feyenoord en Sparta vindt de houding van sommige spelers verbijsterend. "Die Zwarts (aanvaller Joël Zwarts, red.) draagt z'n kousen over z'n knieën. Lijken wel jarretels. En dan heeft hij er ook nog een knotje bij… En dan zie ik zo'n Thomas Verhaar bij FC Rijnmond zitten oreren. Alsof hij de trainer van Excelsior is", aldus Jacobs, die niet denkt dat de spelers in de spiegel krijgen. "Ja, misschien doen ze dat wel. Om te kijken of hun haar goed zit. Ik kan weinig positiefs over dit Excelsior zeggen."

Jacobs denkt achteraf dat het in het voorjaar van 2019 mis is gegaan. Adrie Poldervaart maakte de degradatiestrijd niet af en Ricardo Moniz was zijn opvolger: volgens de RTV Rijnmond-analist was dat een foute inschatting van directeur Ferry de Haan. "Thijs Libregts (ook oud-trainer van Excelsior, red.) en ik liepen daar vaak rond. Waarom heeft hij ons niet gebeld om te helpen?", vraagt Jacobs zich af. "In Engeland lopen er toch ook trainers die ouder dan zeventig zijn? Die zitten gewoon in de Premier League! Ik had dat voor een onkostenvergoeding en een roze koek gedaan, uit clubliefde."