Ajax en PSV op rapport: in totaal vier onvoldoendes na razend spannende topper

Ajax en PSV op rapport: in totaal vier onvoldoendes na razend spannende topper

Gepubliceerd: zondag 10 januari 2021 om 18:42zo 10-01-2021 om 18:42

Laatste update: zondag 10 januari 2021 om 18:44zo 10-01-2021 om 18:44

De kruitdampen zijn opgetrokken in de Johan Cruijff Arena: tijd om de balans op te maken. Tweemaal Eran Zahavi, éénmaal Quincy Promes, éénmaal Antony, 2-2 in een zeer boeiende topper tussen Ajax en PSV. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Ajax:
Andre Onana – 6,5: Aan de treffers van Zahavi kon hij niets doen. Verder moest de sluitpost uit Kameroen twee keer handelen optreden op vrije trappen van Philipp Max: Onana maakte ze vakkundig onschadelijk.

Noussair Mazraoui – 7: Eén van de betere Ajacieden. Aan de twee tegentreffers kon hij niet veel doen, bovendien hield hij Mohamed Ihattaren aardig in bedwang en was hij ook in de opbouw van meerwaarde. Het Ajax-talent van '18/'19 is weer helemaal terug na een minder succesvol seizoen.

Perr Schuurs – 4,5: Na twee minuten stond hij aan de verkeerde kant te dekken bij Eran Zahavi: 0-1. Even later stapte hij te gretig en bovenal te laat in: 0-2. Schuurs kreeg dit seizoen complimenten én kritiek. Tegen PSV bewees hij dat hij nog behoorlijk wat stapjes moet zetten.

Daley Blind – 5,5: We hebben het al vaker gezegd: qua spelinzicht en voetballend vermogen is Blind één van de beste verdedigers van de Eredivisie, maar in het pure verdedigen blijft hij kwetsbaar. Bij de vroege treffers van PSV liep hij achter de feiten aan, later kon hij zich vooral bezighouden met de opbouw.

Nicolás Tagliafico – 6,5: Minder op de helft van PSV te vinden dan hij eigenlijk zou willen, maar wel van doorslaggevend belang voor Ajax. Tagliafico leidde met een Argentijnse tackle – het mocht door van de niet kinderachtig fluitende Björn Kuipers – de 1-2 in en stond met sterk doorzetten aan de basis van de 2-2. Speelde de wedstrijd uit op zijn Tagliafico's: met een prop watten in zijn mond.

Davy Klaassen – 6,5: Vrijwel altijd goed voor minstens een zesje, ditmaal dus een half punt hoger. Klaassen moest zich vooral bezighouden met zijn verdedigende taken, maar deed dat naar behoren.

Quincy Promes – 5: Ondanks zijn goede wil, zijn ijver én zijn doelpunt kon Promes niet terugkijken op een geslaagde wedstrijd. De nummer tien zat aardig in de tang bij het duo Rosario-Sangaré en was een paar keer betrokken bij een misverstand met een teamgenoot. Een kwartier voor tijd had hij de 3-2 op zijn schoen, maar maaide hij half over de bal heen.

Ryan Gravenberch – 7: Soms veel te nonchalant in de kleinere wedstrijden, maar Gravenberch staat er vrijwel altijd als het erop aankomt. In de Champions League wist hij zijn marktwaarde al op te vijzelen en ook tegen PSV was hij weer één van de beteren: het blijft bewonderenswaardig hoe de achttienjarige middenvelder zich staande houdt.

Antony – 6,5: De Braziliaan had er duidelijk zin in en zorgde aanvankelijk voor veel dreiging, maar leidde PSV's 0-2 in met klunzig balverlies. Daarna was Antony het mentaal even helemaal kwijt en ramde hij zelfs uit pure frustratie een bal de tribunes in. Na rust herpakte hij zich echter. Er zat weer venijn in zijn acties en Ajax' 2-2 kwam van zijn voet.

Zakaria Labyad – 4,5: Niets ten nadele van hem, maar Labyad bewees eigenlijk waarom Ajax zo graag een spits wilde hebben. De kleine middenvelder moest voor dynamiek in de Ajax-aanval zorgen, maar kon weinig uitrichten tegen de fysiek sterke PSV-verdedigers. Na drie kwartier zat zijn wedstrijd erop.

Dusan Tadic – 6,5: In dit soort wedstrijden wordt vooral naar de Ajax-captain gekeken, als het even iets minder loopt bij Ajax. Tadic nam voorin het voortouw en kon een assist noteren – toen hij even verlost was van terriër Denzel Dumfries – maar zal ook terugdenken aan zijn open kans bij een stand van 0-2. Zijn schot ging echter naast via de paal.

Invallers:
Sébastien Haller – 7: De miljoenenaankoop mocht na rust opdraven en vond direct het net, maar zijn feestje werd verstoord door de videoarbiter. Even later bewees hij alsnog zijn waarde: tegenstander afhouden, bal afschermen, terugleggen op Antony, doelpunt. Als de eerste voortekenen niet bedriegen, kan Ajax veel plezier aan hem beleven.

Mohammed Kudus – x: Viel tien minuten voor tijd in voor Promes en speelde bij zijn rentree te kort voor een beoordeling.

Devyne Rensch – x: Kwam tegelijkertijd in de ploeg voor Mazraoui en speelde te kort voor een beoordeling. 

PSV:
Yvon Mvogo – 6,5: Hij werd vaak uitgelachen aan het begin van het seizoen, maar dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Mvogo heeft zich inmiddels wel bewezen en keepte ook in Amsterdam degelijk. Aan de 1-2 en de 2-2 van Ajax kon hij niets doen.

Denzel Dumfries – 6: Ging traditiegetrouw voorop in de strijd. Dumfries wist Tadic aardig onder controle te houden, maar leidde wel de gelijkmaker van Ajax in met lichtzinnig uitverdedigen. Aanvallend was hij – zoals wel meerdere spelers aan beide kanten – minder aanwezig dan gewoonlijk.

Jordan Teze – 6: Zijn eerste test op het hoogste niveau, sinds hij is doorgebroken als centrale verdediger. Teze speelde zeker niet foutloos, maar bleef aardig overeind, ook toen hij tegenover Haller kwam te staan.

Olivier Boscagli – 7: Misschien wel dé revelatie van PSV dit seizoen: reservelinksback onder Mark van Bommel en Ernest Faber, cruciale schakel in de opbouw onder Roger Schmidt. Boscagli leidde de vroege 0-1 met een prima inspeelpass en speelde vervolgens vol vertrouwen. Dat overdreef hij vijf minuten voor tijd, maar de Fransman kwam weg met zijn zeldzame slippertje.

Philipp Max – 5,5: Aanvallend een stuk minder dwingend dan gewoonlijk. Zijn directe tegenstander Antony worstelde aanvankelijk vooral met zichzelf, maar Max moest toch op zijn hoede zijn. Zeker na rust had hij af en toe handen en voeten nodig tegen de opgeleefde Braziliaan.

Cody Gakpo – 6,5: Speelde sober en in dienst van het elftal, maar liet af en toe wat flitsen van zijn grote klasse zien. Ruim twintig minuten voor tijd moest hij met een enkelblessure naar de kant: het is voor PSV te hopen dat het niet al te ernstig is, met AZ-thuis op komst.

Pablo Rosario – 6: Stofzuigen, duelleren, onderscheppen en af en toe ingrijpen in de eigen zestien meter: het was de voetbalmiddag van Rosario in een notendop. Niet dwingend in balbezit, maar wel meer dan nuttig voor zijn ploeg.

Ibrahim Sangaré – 7,5: Mvogo had zijn handschoenen net zo goed aan Sangaré moeten geven. De Ivoriaan dook keer op keer in het strafschopgebied van PSV op om zijn keeper te helpen. Ook in de duels was hij ijzersterk: de 0-2 van PSV kwam na zijn onderschepping tot stand. Eén smetje op zijn optreden: de ene keer dat hij Promes kwijt was, leverde dat direct een doelpunt op.

Mohamed Ihattaren – 5,5: Werd voor de winterstop steeds een beetje beter, maar was in Amsterdam één van de mindere PSV'ers. Hier en daar wat creatieve ingevingen aan de bal, maar zijn directe tegenstander Mazraoui kon ook een paar keer gevaarlijk opkomen. Nog niet topfit, zag ook analist Kenneth Perez toen Ihattaren vlak voor rust moest uithijgen na een lange sprint.

Eran Zahavi – 7,5: Hij had eigenlijk nog niets laten zien in zijn PSV-tijd, maar spaarde blijkbaar alles op voor de topper in Amsterdam. De geroutineerde spits uit Israël hield tot twee keer toe zijn hoofd koel in de zestien meter. Als de befaamde ketchuptheorie van Ruud van Nistelrooy uitkomt, gaan PSV en Zahavi mooie maanden tegemoet.

Donyell Malen – 7,5: Hij was een half jaar lang uit de roulatie en groeide na zijn rentree langzaam toe naar zijn oude vorm. Die heeft hij nu te pakken. Met name zijn assist op de 0-1 van Zahavi was fenomenaal. Het moet wel heel raar lopen, willen we Malen komende zomer – na het EK – terugzien in de Eredivisie.

Invallers:
Ryan Thomas – 5: Kwam er in de tweede helft in voor Gakpo, in een fase dat PSV sowieso al achteruit moest. Van de Nieuw-Zeelander hebben we niet veel vernomen.

Mauro Júnior – x: Viel een kwartier voor tijd in voor Malen en speelde te kort voor een beoordeling.

Noni Madueke – x: Kwam in de slotfase in het veld voor Zahavi en speelde te kort voor een beoordeling.

Erick Gutiérrez – x: Maakte tegelijkertijd zijn rentree na maandenlang blessureleed, als vervanger van Ihattaren, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws