KNVB deelt VAR-cijfers in de Eredivisie: acht foute ingrepen en zes missers

KNVB deelt VAR-cijfers in de Eredivisie: acht foute ingrepen en zes missers

11-01-2021 16:43 Laatste update: 16:48
72

De KNVB heeft cijfers gedeeld over de VAR in de eerste veertien speelronden van de Eredivisie. De voetbalbond concludeert dat de videoscheidsrechter er acht keer voor zorgde dat er geen juiste beslissing genomen werd.

Op de website van de KNVB valt te lezen dat er in 126 wedstrijden 44 keer is ingegrepen door de dienstdoende VAR. Acht van die 44 ingrepen leverden niet de juiste beslissing op. Enkele keren was dat doordat het advies van de videoscheidsrechter niet goed was en andere keren nam de scheidsrechter van dienst het advies van de VAR, dat wel goed was, niet over. Ook rept de KNVB over zes momenten waarbij de VAR niet ingreep, terwijl dat wel had gemoeten.

Daar tegenover staan 34 momenten waarbij de video-arbitrage er voor zorgde dat de scheidsrechter toch nog een juiste beslissing nam. Daarbij waren de camera's in de zestienmeter en de nieuw ingevoerde buitenspeltechnologie zeer belangrijk, laat de voetbalbond weten. Daardoor werden er dertien extra ingrepen gedaan.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, heeft gemengde gevoelens bij de cijfers. "Hoewel elke fout er één te veel blijft, zijn we nog altijd op de goede weg", laat hij weten. "In de eerste competitiehelft zijn er veertien echte fouten gemaakt. We hebben inmiddels de ervaring dat de scheidsrechter en de VAR ondanks het gebruik van de beelden onvermijdelijk toch nog inschattings- en beoordelingsfouten blijven maken. Duidelijk is wel dat de VAR het aantal fouten beperkt."