Vitesse blijft meedoen om kampioenschap: misser Kerk breekt Utrecht op

12-01-2021 20:40 Laatste update: 20:49
123

Vitesse heeft zich minimaal voor één dag naast Ajax aan kop van de Eredivisie genesteld. De ploeg van trainer Thomas Letsch verzuimde het povere duel met FC Utrecht in het slot te gooien, maar won wel: 1-0.

De Domstedelingen begonnen uitstekend in het Gelredome. Al na vier minuten kopte Willem Janssen bijna raak uit een hoekschop. Die goede start leek na elf minuten teniet te worden gedaan door de thuisploeg. Oussama Darfalou vond van dichtbij het net, maar na lang beraad oordeelde de VAR dat het buitenspel was. Vitesse nam wel het initiatief over. En na 26 minuten was het alsnog raak via Danilho Doekhi, die vrij werd gelaten na een voorzet van Eli Dasa en zijn eerste Eredivisie-doelpunt binnen werkte.

Een pover FC Utrecht kon daar voor rust eigenlijk niets meer tegenover stellen. In de tweede helft liet Gyrano Kerk de vlam wel even in de pan slaan, toen hij Thomas Bruns op de enkel raakte. Echt lekker kwamen de bezoekers desondanks niet uit de kleedkamer. Janssen voorkwam met een moedige ingreep dat Doekhi voor zijn tweede van de avond kon aanleggen. Eric Oelschlägel moest zich vervolgens strekken bij een poging van Oussama Tannane.

Vitesse had de controle, maar verzuimde om afstand te nemen. Kerk strafte dat een kleine twintig minuten voor tijd nog bijna af. De aanvaller zag Remko Pasveer eerst redding brengen op zijn lage schot, maar daarna liet de doelman zich in de lucht aftroeven door nieuweling Benaissa Benamar. Kerk zag een leeg doel voor zich, maar maaide vol over de bal heen.

Het was een kleine opleving en de beste kans voor Utrecht, dat Oelschlägel nogmaals een treffer van Tannane zag voorkomen met het nodige kunst- en vliegwerk. Het bleef zodoende bij 1-0. Vitesse komt daardoor net als koploper Ajax op 35 punten. Utrecht, dat voor het seizoen nog uitsprak de topclubs te willen uitdagen, blijft steken op plek tien met achttien punten.