Talentenfabrieken Ajax en Feyenoord: deze spelers schitteren spoedig in Klassieker

Talentenfabrieken Ajax en Feyenoord: deze spelers schitteren spoedig in Klassieker

Gepubliceerd: zaterdag 16 januari 2021 om 10:00za 16-01-2021 om 10:00

Met AjaxFeyenoord staat zondag De Klassieker op het programma. Het is het duel tussen de twee meest roemruchte clubs van Nederland, beiden ook befaamd vanwege de jeugdopleiding. VoetbalPrimeur kijkt in de glazen bol en voorspelt welke talenten binnen twee seizoenen aan de aftrap van De Klassieker staan.

Ajax
Devyne Rensch (17 jaar)
We trappen dit lijstje meteen af met één van de grootste verdedigende talenten die Nederland rijk is. Rensch viert maandag zijn achttiende verjaardag en staat op het punt van doorbreken. Hoewel hij centraal achterin het best tot zijn recht komt, kan hij ook op links- én rechtsback uit de voeten. Een groot voordeel: Rensch is tweebenig.

Rensch oogt stijlvol en is goed aan de bal. "Maar vergis je niet", zei Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag tegen Het Parool. "Devyne is snel en sterk in het man-tegen-man verdedigen. Hij maakt bijna altijd de goede keuzes." Het is niet ondenkbaar dat de zelfopgeleide Jurriën Timber en Rensch over een paar jaar het defensieve duo vormen in de Johan Cruijff Arena.

Kenneth Taylor (18 jaar)
Net als Rensch klopt ook Kenneth Taylor op de deur bij coach Erik ten Hag. De middenvelder maakte op 12 december als invaller zijn debuut in het eerste elftal. Een week later deed hij ook een helft mee tegen ADO Den Haag. Niet voor niets voorspelt Aad de Mos dat hij een speler van de buitencategorie wordt: "Schitterend linkerbeen", concludeerde de analist in de VaraGids.

Taylor ziet het spel als geen ander, maar heeft de pech dat hij Ryan Gravenberch voor zich heeft in de pikorde. Voor Ajax is het evenwel een geruststellende gedachte dat het volgende talent al klaarstaat op die positie.

Youri Regeer (17 jaar)
Regeer maakt misschien wel de grootste stappen bij de Amsterdamse beloften. Hij kwam voor de winterstop in alle zeventien Keuken Kampioen Divisie-duels in actie. De middenvelder is bijzonder veelzijdig en heeft ook ervaring opgedaan als centrale verdediger, maar kan het best uit de voeten als '6' of '8'. Regeer traint al regelmatig mee met het eerste elftal en zat op de bank tijdens het bekerduel met FC Utrecht in december.

Regeer heeft een bovengemiddeld spelinzicht, maar hij is niet te beroerd om vuile meters te maken. Hij vertolkt de rol van teamspeler die Davy Klaassen momenteel op zich neemt in Ajax 1.

Naci Ünüvar (17 jaar)
De roem is de nog altijd pas 17-jarige Ünüvar vooruit gesneld. Spaanse media noemden hem een subliem talent 'dat Johan Cruijff zou hebben betoverd' bij de opening van het Estadi Johan Cruyff. Dit seizoen kende de technicus een serieuze dip. De aanvallende middenvelder belandde zelfs op de bank bij Jong Ajax, maar langzaam maar zeker krabbelt hij weer op.

"Zo mooi om weer een glimp te zien van de oude Naci", zei Van der Gaag tegen Het Parool. "Hij kreeg een dip die wel meer jeugdspelers krijgen als er plotseling een hype rondom hen ontstaat." Een jaar geleden debuteerde Ünüvar in het bekerduel met Spakenburg. Over zijn talent bestaat geen twijfel: zodra hij er fysiek aan toe is, zal hij ongetwijfeld weer in beeld komen bij Ten Hag.

Sontje Hansen (18 jaar)
Het ging snel met Sontje Hansen, nadat hij de Gouden Schoen won op het WK O17: Antoine Griezmann nam zelfs via social media contact op om zijn waardering uit te spreken. De vaardige aanvaller debuteerde voor Ajax 1, werd begeerd door Manchester City, maar verlengde zijn contract. Net als bij Ünüvar stokte de opmars daarna. Ook hij toont nu langzaam beterschap. Zo scoorde hij vorige maand schitterend tegen De Graafschap.

"Ik wil veel goals maken en veel assists geven. Daar ben ik voor", liet Hansen, die op alle posities voorin kan spelen, weten aan ESPN. "Ik hoop dat ik in de toekomst bij Ajax 1 wel een vaste positie heb. Ik hoop zelf op tien en ik denk ook dat ik daar het mooist kan voetballen. Mijn rendement is het hoogst in de spits, dat wel."

Ar'jany Martha (17 jaar)
Martha kwam in 2019 over van Sparta. Hoewel de aanvaller doorgaans niet wordt genoemd in het rijtje toptalenten met Ünüvar en Hansen, is hij de laatste weken uitstekend op dreef voor Jong Ajax. En dat terwijl hij pas in september zijn zeventiende verjaardag vierde. In december maakte hij zijn eerste doelpunt in de Eerste Divisie, een week later volgde meteen zijn tweede.

Martha is snel, heeft diepgang en een individuele actie. Wel moet de vleugelaanvaller nog werken aan zijn overzicht, maar daar is gezien zijn leeftijd alle tijd voor.

En na 2023?
Aan de lijst met spelers van wie hoge verwachtingen zijn op De Toekomst, komt geen eind: doelman Charlie Setford, verdedigers Olivier Aertssen en Rio Hillen, middenvelders Kristian Hlynsson, Julian Brandes en Gabriël Misehouy, buitenspelers Jeppe Kjaer, David Kalokoh en Amourrichio van Axel Dongen en nummer tien Christian Rasmussen. 

En wat te denken van de vijftienjarige Julian Rijkhoff? Misschien wordt hij wel de eerste zelfopgeleide spits in lange tijd die slaagt bij Ajax, nu het zeer de vraag is of Brian Brobbey bijtekent. Er is genoeg om naar uit te kijken in Amsterdam.

Feyenoord
Denzel Hall (19 jaar)
Hall diende zich steeds nadrukkelijker aan bij Feyenoord, maar een zware knieblessure gooide roet in het eten. De rechtsback komt dit seizoen vermoedelijk helemaal niet in actie, maar in de voorbereiding zal hij zich willen laten zien aan de nieuwe trainer Arne Slot. Met Lutsharel Geertruida die beter tot zijn recht komt in het centrum en de niet onomstreden Bart Nieuwkoop, zijn er kansen.

Feyenoord-directeur Frank Arnesen sprak in december zijn vertrouwen uit in Hall, die bijtekende tot medio 2024. "Denzel is een van de talenten die me aan het begin van mijn tijd bij Feyenoord al opviel. Hij is een zeer solide verdediger, sterk en robuust maar tegelijkertijd ook snel en met een goede kop erop", vertelde de Deen.

Denzel Owusu (17 jaar)
Denzel Owusu geldt al enkele jaren als een groot talent in de jeugdopleiding van Feyenoord. De centrale verdediger is een Nederlands jeugdinternational met Ghanese roots. Hij blonk uit in de O16 en de O17, maar had het lastig na zijn overstap naar Feyenoord O21. Daar speelde hij vaak als rechtsachter. Aan Owusu de taak om zijn plek in het hart van de defensie te veroveren.

"Denzel maakt sinds zijn komst naar Feyenoord grote stappen en dit contract is daarvoor een beloning en een teken van ons vertrouwen in hem", zei Sjaak Troost in 2019, toen Owusu zijn eerste profcontract tekende.

Shiloh 't Zand (17 jaar)
'T Zand staat te boek als één van de smaakmakers op Varkenoord, waar hij al sinds 2010 rondloopt. "Shiloh is echt vergroeid met deze club. Hij speelt al tien jaar bij Feyenoord Academy, en laat elk jaar opnieuw zien uit het juiste hout te zijn gesneden", prees hoofd jeugdopleiding Stanley Brard de aanvallende middenvelder afgelopen zomer nog.

Het voorbije seizoen was 't Zand de aanvoerder van Feyenoord O17. Dit seizoen komt hij uit voor Feyenoord O18. Zijn ambitie is duidelijk. "Hopelijk mag ik weer aanvoerder worden. Daarna wil ik snel doorstromen naar Feyenoord Onder 21, en dan naar het eerste."

Marouan Azarkan (19 jaar)
Azarkan drukt zijn neus al enige tijd aan het venster bij Feyenoord, maar Dick Advocaat heeft vooralsnog geen plaats voor hem. De buitenspeler zal hopen dat daar onder Slot verandering in komt. Hij verlengde afgelopen zomer nog zijn contract, ondanks de interesse van onder meer Hoffenheim en Werder Bremen.

"Hij is het schoolvoorbeeld van een speler van Feyenoord O21 die hoorbaar op de deur klopt van het eerste elftal. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft hij zich nadrukkelijk laten zien en ook de nodige speelminuten gemaakt voor Feyenoord 1. We gaan als het goed is nog een hoop plezier aan hem beleven – zowel bij O21 als het eerste", voorspelde Arnesen toen.

Naoufal Bannis (18 jaar)
Bannis mocht onder Jaap Stam al aan het grote werk ruiken in De Kuip, maar Advocaat stuurde hem weer terug naar Varkenoord. Door de problemen in de spitspositie, mocht hij dit seizoen toch een paar keer meedoen. Zo was de aanvaller begin november belangrijk met de winnende treffer tegen FC Emmen (2-3).

Bannis toonde zich na dat duel al zelfkritisch. "Ik moest nog aan veel dingen werken. Zo moest mijn fysiek beter. Dat kritischer naar mezelf kijken, daar had ik wel een tijdje voor nodig." Hij blijft een groot talent, met een neusje voor de goal. Hij lijkt zich de komende maanden op huurbasis verder te mogen ontwikkelen.

Mimeirhel Benita (17 jaar)
Benita is nog wat jong, maar met een coach als Slot kan het straks zomaar snel gaan. Het talent spat ervan af bij de snelle rechtsbuiten, die een actie in huis heeft maar ook makkelijk kan scoren. En in geval van nood kan hij zelfs als rechtsback uit de voeten.

Hoofd jeugdopleiding Stanley Brard roemde Benita dan ook om zijn mentaliteit en doorzettingsvermogen, nadat hij in maart een profcontract tekende. "We hebben hem bewust gemaakt van zijn kwaliteiten en wat hij ervoor moet doen. Dat heeft hij goed opgepakt en dat heeft geresulteerd in dit contract. Hij heeft er hard voor gewerkt. Nu is het zaak voor hem én voor ons dat we hem goed afleveren bij Feyenoord 1."

En na 2023?
Ook van Guus Baars, een verdediger met een goede inspeelpass, en de sterke spits Ilyas el Moussaoui wordt verwacht dat zij de overstap van Varkenoord naar De Kuip kunnen gaan maken. Verder worden vleugelspeler Gio-Renys Felicia en middenvelders Mike Kleijn en Antoni Milambo een grote toekomst toegedicht.

Nog jonger zijn Shaqueel van Persie – de zoon van –, Aymen Sliti, Thijs Kraaijeveld en doelman Tim Haksteeg. Hun ontwikkeling zal nadrukkelijk in de gaten worden gehouden in Rotterdam.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws