Breaking news

Atlético en Real houden elkaar in bedwang, Barça winnaar van Madrileense derby

Klassieker-rapport: vijf onvoldoendes bij Ajax, één grote Feyenoord-dissonant

Klassieker-rapport: vijf onvoldoendes bij Ajax, één grote Feyenoord-dissonant

Gepubliceerd: zondag 17 januari 2021 om 18:44zo 17-01-2021 om 18:44

Laatste update: zondag 17 januari 2021 om 18:55zo 17-01-2021 om 18:55

Super January, maar geen Super-Klassieker: Ajax won zondag met 1-0 van eeuwige rivaal Feyenoord, in een wedstrijd zonder al te veel hoogtepunten. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de hoofdrolspelers.

Ajax

Andre Onana – 7,5: Hij hoefde in het eerste half uur alleen maar toe te kijken, maar daarna werd het opeens druk voor zijn doel. Onana wist het Feyenoord-gevaar echter te bezweren, pakte ook in minuut 95 uit met een knappe save en hield voor de achtste keer dit seizoen de nul. Het moet wel heel lekker voetballen zijn voor de Ajax-verdedigers, in de wetenschap dat ze Onana achter zich hebben staan.

Noussair Mazraoui – 5,5: Op basis van zijn degelijke verdedigende werk krijgt hij een voldoende. De rechtsback kon verder echter niet zijn stempel drukken, mede door de aanwezigheid van 'linksbuiten' Ridgeciano Haps.

Jurriën Timber – 5,5: Zijn allereerste Klassieker leek wel een trainingspartijtje. Verdedigend werd hij nauwelijks op de proef gesteld, in de opbouw werd hij ook nauwelijks lastig gevallen door Feyenoord. Timber mocht vrijuit indribbelen, maar kon daar eigenlijk totaal geen gebruik van maken. In de slotfase verhuisde hij naar de rechtsbackpositie, waar hij ook niet echt opviel.

Daley Blind – 7: Hij kon zich vaker met opbouwen bezighouden dan met verdedigen, maar moest toch even zoeken naar ruimte. Toen hij die eenmaal gevonden had, leverde dat Ajax echter direct een doelpunt op. Ondanks zijn gebrek aan lengte en snelheid blijft hij goud waard voor Ajax.

Nicolás Tagliafico – 5: Hij leek rijp voor een toptransfer, maar bleef in Nederland en is nog altijd op zoek naar zijn oude vorm. Ook tegen Feyenoord speelde Tagliafico een stuk minder dwingend dan we van hem gewend zijn. Bovendien kon hij niet voorkomen dat directe tegenstander Steven Berghuis een paar keer het verschil maakte.

Davy Klaassen – 5,5: Degelijk als altijd, maar dit keer zonder franjes. Normaal gesproken is Klaassen altijd wel goed voor een paar loopacties richting de laatste lijn. Dat kwam er in deze editie van De Klassieker echter niet van.

Quincy Promes – 5: Erik ten Hag blijft hem het vertrouwen geven als aanvallende middenvelder, maar Promes kon opnieuw niet overtuigen. Vaak balverlies en weinig gevaarlijke loopacties. De aan Spartak Moskou gelinkte nummer 11 zal zich ook afvragen waar de Promes van vorig seizoen toch is gebleven.

Ryan Gravenberch – 7,5: Dat Feyenoord een mannetje – Jens Toornstra – opofferde om hem te bespelen, zegt wel genoeg over de ontwikkeling van Gravenberch. De achttienjarige middenvelder moest regelmatig helemaal uitzakken om nog aan de bal te komen. Maar tijdens de eerste keer dat hij opdook bij de zestien meter van de tegenstander, was hij direct beslissend met een doelpunt: Ajax heeft een pareltje in handen, zoveel is wel duidelijk. Bij rust werd hij noodgedwongen gewisseld.

Antony – 4,5: Zeven goals en acht assists in zijn eerste Eredivisie-seizoen: Feyenoord was dus gewaarschuwd, maar slaagde erin Antony uit de wedstrijd te spelen. De Braziliaanse man van vijftien miljoen werd ruim voor tijd gewisseld en dat was eigenlijk niet meer dan logisch.

Sébastien Haller – 6,5: Hij had het zeker niet makkelijk met bewaker Uros Spajic, maar bewees eens te meer waarom Ajax hem wilde hebben. Aannemen, snel doorspelen op Gravenberch... En assist nummer drie in wedstrijd nummer drie was een feit! Heel groot was zijn bijdrage niet in deze Klassieker, maar Ajax lijkt nog veel plezier te gaan beleven aan zijn miljoenenaankoop.

Dusan Tadic – 5: Stond tegenover de minst ervaren man van Feyenoord, maar kon het verschil niet maken voor Ajax. We zeiden het na Ajax-PSV al: Tadic is één van de eersten naar wie gekeken wordt in de grote wedstrijden. Toen kon hij dat waarmaken, ditmaal niet.

Invallers:
Jurgen Ekkelenkamp – 5: Kwam halverwege binnen de lijnen voor Gravenberch. Het was geen kwaliteitsinjectie voor Ajax: Ekkelenkamp zorgde een paar keer voor dreiging in de zestien meter, maar was niet al te gelukkig in zijn acties.

Perr Schuurs – 6: Viel in de loop van de tweede helft in voor Mazraoui. De Limburger was zijn basisplek kwijtgeraakt aan Timber, maar speelde degelijk tijdens zijn invalbeurt.

Zakaria Labyad – 6,5: Loste tegelijkertijd Antony af. Deed geen spectaculaire dingen, maar tikte over het algemeen keurig mee en maakte ook zijn verdedigende meters als bewaker Tyrell Malacia mee naar voren ging.

Edson Álvarez – x: Verving een kwartier voor tijd Promes en speelde te kort voor een beoordeling.

Brian Brobbey – x: Viel acht minuten voor tijd in voor Haller en speelde te kort voor een beoordeling. 

Feyenoord

Nick Marsman – 5,5: Ajax' eerste schot tussen de palen zat er direct in. Dat was uiteraard niet Marsmans fout, al vraag je je onwillekeurig af of Justin Bijlow die bal wél gestopt had... Zijn spelhervattingen waren niet altijd om over naar huis te schrijven, verder deed de tijdelijke eerste keus van Feyenoord wat hij moest doen.

Lutsharel Geertruida – 6: Hij hield zich in de duels goed staande tegen Tadic, al liet hij zich wel een paar keer verrassen door loopacties van zijn directe tegenstander. Geertruida nam bovendien wel erg veel risico in het uitverdedigen.

Uros Spajic – 6,5: Een voorstopper van het klassieke soort: man uitschakelen en ballen inleveren. De Servische mannetjesputter leek vooral in de eerste helft een magneet in zijn hoofd te hebben en kopte alle hoge ballen weg. Maar ja: Haller was hem één keer te slim af en het was direct raak voor Ajax.

Marcos Senesi – 7: Voor rust was Senesi het even helemaal kwijt: eerst liet hij zich uitkappen door Gravenberch, met de 1-0 tot gevolg, daarna leverde hij plotseling de ene bal na de andere in. De Feyenoorder met de hoogste transferwaarde herpakte zich knap en was na rust weer één van de besten op het veld, maar zal toch nog stappen moeten maken. In de Europese topcompetities – waar Senesi ongetwijfeld ooit terecht zal komen – wordt toch verwacht dat je negentig minuten lang geconcentreerd bent.

Tyrell Malacia – 7,5: Zal Antony toch nog even over zijn schouder kijken als hij 's avonds thuiskomt, om er zeker van te zijn dat Malacia niet mee is gelopen? De terriër op links gaf zijn Braziliaanse tegenstander geen centimeter ruimte. In de opbouw had Malacia weinig bij te dragen, maar in het pure verdedigen was hij zeer overtuigend.

Jens Toornstra – 6: De aangewezen man om Gravenberch af te stoppen. Hoe belangrijk die taak was, bleek wel in minuut 22, toen Gravenberch eventjes aan de aandacht van Toornstra was ontsnapt en niet werd opgepakt door een andere Feyenoorder... Het 31-jarige loopwonder vond ook nog de energie om in de buurt van Ajax' strafschopgebied op te duiken, maar was weinig gelukkig in de afronding.

Leroy Fer – 5,5: Hoe vaak zal dat ene moment in minuut 95 nog door zijn hoofd schieten? Fer had de late gelijkmaker nog op zijn schoen, maar stuitte op Onana. Het zal waarschijnlijk zijn enige moment zijn dat de samenvatting op Studio Sport gaat halen: Fer hield Promes wel in bedwang, maar viel in balbezit niet echt op.

Mark Diemers – 4: Deed hij balverlies keurig wat hem werd opgedragen en liep Klaassen voor de voeten. In balbezit viel hij echter door de mand: niet veel passes van Diemers kwamen aan op de beoogde bestemming. Bovendien stond hij halverwege de eerste helft lucht te dekken toen Gravenberch zijn zone binnen was gedrongen, met de 1-0 tot gevolg.

Steven Berghuis – 7: Als Feyenoord iets wilde in aanvallend opzicht, moest het van Berghuis komen. De aanvoerder kreeg weinig kansen om zich te onderscheiden, maar pakte uit met een paar fraaie passes. Zijn steekbal op Haps had een doelpunt verdiend, terwijl hij tot twee keer toe zelf de gelijkmaker op zijn schoen had. Het enige smetje op een verder prima wedstrijd, waarin de Feyenoord-vedette ook gedisciplineerd zijn verdedigende werk deed.

Nicolai Jörgensen – 5,5: Hij moest bijna de hele wedstrijd lang op vijftig meter van de goal spelen. En daar ligt de kracht van Jörgensen niet... De Deen deed wat hij kon, wist de bal een aantal keer knap bij zich te houden, maar kreeg nauwelijks de kans om te doen waar hij goed in is. En toen hij na een uur eindelijk weer eens scoorde, ging de vlag in de lucht.

Ridgeciano Haps – 5,5: De eerste grote kans voor Feyenoord was voor Haps, maar werd gemist door de gelegenheidslinksbuiten. Maar is dat Haps aan te rekenen? Een linksback die de rust zou hebben om in de zestien meter om zijn as te draaien en een hoek uit te kiezen, zou waarschijnlijk niet meer in de Eredivisie spelen.... Verder voerde hij zijn taak uit en beteugelde hij de aanvallende acties van Mazraoui.

Invallers:
Luis Sinisterra – 5: Viel na een uur spelen in voor Haps. De Colombiaan kreeg dus een half uur om zich te onderscheiden, maar kwam eigenlijk totaal niet in het stuk voor. Het is logisch dat hij nog naar zijn vorm zoekt, nu hij net terug is van een zware knieblessure. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd raakte hij nog de lat: dat kon er ook nog wel bij...

Lucas Pratto – x: Loste in de slotfase Diemers af en speelde te kort voor een beoordeling.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws