Ajax-directeur: 'Redden we het niet, dan verandert dat veel aan de verhoudingen'

Ajax-directeur: 'Redden we het niet, dan verandert dat veel aan de verhoudingen'

Gepubliceerd: donderdag 21 januari 2021 om 07:35do 21-01-2021 om 07:35

Ajax loopt financieel steeds verder weg van de concurrentie in de Eredivisie, maar een monopolie is lang geen zekerheid. Dat benadrukt financieel directeur Susan Lenderink van de Amsterdammers.

"Natuurlijk zijn we by far de rijkste. Maar dat is geen garantie dat we ook gaan overheersen. Veel heeft te maken met het afzetgebied. Ajax speelt in Nederland. De groeimogelijkheden zijn daardoor niet zo groot als in de topcompetities", zegt Lenderink tegen Voetbal International. "Hier spelen voor de financiële afstanden tussen clubs de Champions League-premies een veel grotere rol."

Ajax slaagde er de laatste jaren in om zich te kwalificeren voor het miljardenbal. "Maar dat wil niet zeggen dat andere clubs dat niet ook kunnen. We hebben niet zoals de topclubs in de Serie A en La Liga min of meer zekerheid over deelname. Redden we het een keer niet, dan verandert dat meteen al veel aan de financiële verhoudingen in de Eredivisie. Dus het is geen voldongen feit dat de verhoudingen zo blijven. Dat heeft de geschiedenis ook wel aangetoond."

Ajax zet wel duidelijk in op deelname aan de Champions League. "Maar we onderkennen ook dat daar een risico aan zit. Als je die Champions League niet haalt, boeken we operationeel gezien een groot negatief resultaat."

Voor de Amsterdammers lijkt een begroting tussen de 150 en 200 miljoen euro momenteel het plafond. Dat is niet genoeg om aan te haken bij de Europese top. "Alle ins en outs ken ik niet, maar een initiatief als de BeNeLiga zou voor Ajax interessant kunnen zijn. Het afzetgebied wordt dan groter. Mij lijkt dat een heel logische gedachte."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws