Vitesse schakelt zichzelf uit in titelrace: Henk Veerman matchwinner in Heerenveen

06-02-2021 18:21
119

Het is Vitesse voor de derde keer op rij niet gelukt om te winnen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Thomas Letsch verloor op bezoek bij sc Heerenveen met 0-1 door een laat doelpunt van Henk Veerman, Joey Veerman miste in de eerste helft een penalty.

Het was een weinig enerverende eerste helft in het Abe Lenstra Stadion. Beide ploegen moesten het vooral hebben van hun werklust en grote kansen werden er niet of nauwelijks gecreëerd. Henk Veerman kwam twee keer gevaarlijk in de buurt van het Vitesse-doel, maar kon de trekker niet overhalen.

Na een halfuur spelen kreeg Heerenveen vanuit het niets een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd open te breken. Bas Nijhuis legde de bal op de stip na een handsbal van Danilho Doekhi. Joey Veerman ging achter de bal staan, maar moest zijn meerdere erkennen in Remko Pasveer: de Vitesse-doelman keerde de inzet van de Heerenveen-spelmaker. Vitesse kwam in de eerste helft niet verder dan een puntertje van Oussama Darfalou.

Ook in de tweede helft ging het gelijk op in Friesland. De grootste kansen waren er voor de thuisploeg. Pasveer hield zijn ploeg nogmaals op de been met een katachtige reflex, na een hard schot van Tibor Halilovic. Vitesse nam halverwege de tweede helft het initiatief over en ging op zoek naar de 0-1. Patrick Vroegh schoot de bal hard in de handen na onbegrijpelijk balverlies van Rodney Kongolo, Hilary Gong mikte niet veel later te hoog.

Ongeveer tien minuten voor tijd leek Henk Veerman alleen op Pasveer af te kunnen, maar Jacob Rasmussen greep in met een geweldige tackle en hield zijn ploeg op de been. Eén minuut later was het echter alsnog raak voor de spits van Heerenveen. Benjamin Nygren legde de bal panklaar op het hoofd van Veerman, die Pasveer kansloos liet.

Hier bleef het bij in Heerenveen. De uitploeg kwam nog wel dichtbij de gelijkmaker via Maximillian Wittek, die via een Heerenveen-been de lat raakte. Vitesse lijkt zichzelf door de nederlaag uitgeschakeld te hebben in de strijd om de Eredivisie-titel. De Arnhemmers staan derde, maar hebben acht punten achterstand op Ajax. De Amsterdammers hebben daarnaast nog een wedstrijd tegoed. Heerenveen blijft door de overwinning in de race om Europees voetbal.