Onana voorbeeld van 'doorgeslagen dopingjacht': 'Overtreding van drie keer niks'

Onana voorbeeld van 'doorgeslagen dopingjacht': 'Overtreding van drie keer niks'

08-02-2021 13:18
187

Douwe de Boer, dopingexpert van de Universiteit Maastricht, begrijpt de teleurstelling bij Andre Onana. De doelman van Ajax werd afgelopen vrijdag voor twaalf maanden geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Overdreven, vindt De Boer.

Onana zag een plasmiddel van zijn vrouw aan voor een aspirine en werd eind oktober positief getest op de werkzame stof furosemide. Hij is per direct voor twaalf maanden geschorst. 'Buitensporig en buitenproportioneel', reageerde Onana in een statement. De Boer begrijpt dat wel. "Máxima zou zeggen: Onana was een beetje dom", reageert hij tegenover Trouw.

"Maar hij heeft mazzel", vervolgt De Boer. "De normale straf is vier jaar, en twee jaar als er geen sprake was van opzet. Een jaar schorsing is dus heel mild. Voor mij is dit wel een voorbeeld van de doorgeslagen dopingjacht. Het is een overtreding van drie keer niks. Iedereen mag koffiedrinken, wat wel een perfect dopingmiddel is."

Furosemide staat op de dopinglijst omdat het andere prestatiebevorderende middelen zou kunnen maskeren. De Boer: "Dat was vroeger zo. Het idee was toen dat je met veel water in je urine stoffen kon verdunnen. Dat maakte de detectie in het lab lastiger. Dit speelde vooral in de jaren tachtig. Die functie heeft furosemide allang niet meer. Nu zijn de analysetechnieken zo veel beter."