Waarschuwing Woerts: 'Dan begint Ajax met 70 miljoen en krijg je zo'n gat...'

Waarschuwing Woerts: 'Dan begint Ajax met 70 miljoen en krijg je zo'n gat...'

Gepubliceerd: dinsdag 16 februari 2021 om 09:02di 16-02-2021 om 09:02

Het huidige Champions League-format gaat in 2024 op de schop. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Eredivisie, omdat ook het prijzengeld enorm stijgt, zo stelt sportmarketeer Chris Woerts bij Veronica Inside.

De UEFA heeft – onder druk van de Europese grootmachten – plannen om vanaf 2024 één grote poule met 36 clubs te vormen, die via loting allemaal tien duels spelen. De beste acht gaan door naar de laatste zestien en de overige acht komen uit een knock-outronde tussen de nummers 9 en 24. Over de toewijzing van de tickets wordt nog gesproken, maar het lijkt erop dat alleen de kampioen van Nederland in aanmerking komt.

Woerts wijst op het feit dat er 225 duels in plaats van 125 duels gespeeld gaan worden in de nieuwe Champions League-opzet. "Dat betekent dat de waarde van de tv-rechten omhoog gaan. Ajax krijgt nu 34 miljoen startgeld en coëfficiëntengeld. Maar de prijzenpot gaat waarschijnlijk verdubbelen. Dan gaat Ajax beginnen met zeventig miljoen, als ze kampioen worden in 2024."

De Amsterdammers namen de laatste seizoenen al een financiële voorsprong op de Eredivisie-concurrentie, maar vanaf 2024 kan het weleens heel hard gaan. "Als Ajax twee keer meedoet en ze krijgen twee keer dat startgeld, terwijl het in de Europa League en Conference League bescheiden blijft qua inkomsten, dan krijg je zo'n gat. Dat is niet meer te overbruggen", doelt Woerts op rivalen PSV, Feyenoord en AZ.

"De ECA, met Edwin van der Sar, is bezig om te kijken of het geld niet anders verdeeld moet worden. De grote landen pakken tachtig procent van de pot. In Nederland zijn we gewoon te klein. Daarom worden ook die gesprekken over de BeNeLiga gevoerd. Maar de grote landen zeggen: als wij dit niet krijgen, dan beginnen we de Super League", besluit Woerts.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws