'Álvarez begreep het niet, het was frustrerend en moeilijk om uit te leggen'

'Álvarez begreep het niet, het was frustrerend en moeilijk om uit te leggen'

Gepubliceerd: donderdag 25 februari 2021 om 07:15do 25-02-2021 om 07:15

De situatie van Edson Álvarez bij Ajax is volledig ten goede gekeerd. Dat komt volgens zijn vriend en zaakwaarnemer Fulco van Kooperen niet in de laatste plaats door de privésituatie van de 23-jarige Mexicaan, die eindelijk zijn vrouw en dochtertje mocht verwelkomen in Amsterdam.

Daar moest Álvarez door de Nederlandse regelgeving ruim een jaar op wachten. "Dat viel hem logischerwijs heel zwaar", zegt Van Kooperen tegen Voetbal International. "Hij begreep maar niet waarom zijn gezin niet bij hem mocht zijn en zei zo vaak: Ik werk toch gewoon, ik ben niet illegaal, betaal belasting en doe toch niets wat niet mag? Ik heb mijn gezin nodig, zoals iedere werknemer van een buitenlands bedrijf, van wie ik wél vrouw en kinderen door Amsterdam zie fietsen. Dat maakte het zo frustrerend en het was moeilijk hem dit uit te leggen."

Bij Ajax moest Álvarez zich ook nog eens schikken in een reserverol. "Stel je voor: je bent ver van huis, je mag je vrouw en je baby niet zien, en dan kun je ook op het veld niet je energie kwijt. Dat kwam ook bij Edson hard aan, maar hij bleef tegelijkertijd heel stabiel. Geen gekke dingen doen, maar keihard werken om beter te worden." Het resultaat is er: de Mexicaan speelt weer en hij is herenigd met zijn gezin. "De voortdurende onrust en onzekerheid zijn weg, en dat merk je goed aan hem."

Dat er in Nederland nog altijd scepsis bestaat over Álvarez, snapt Van Kooperen niet. "Dat is de beeldvorming, tot stand gekomen door veel papegaaien. Edson is geen sierlijke speler, maar volgens mij heeft hij bewezen dat hij wel voor iets extra's kan zorgen in de ploeg. Onverzettelijkheid, gif, passie. Maar vooral optreden op momenten dat het elftal het nodig heeft. Vergelijkbaar met jongens als Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico."

"Ik merk dat clubs in het buitenland dat wél zien en Edson daarop beoordelen", aldus Van Kooperen, die desondanks ziet dat de Mexicaan zich steeds meer op zijn gemak voelt. "Ik zie nu ook aan de bal steeds meer de Edson die we in Mexico zagen. Hij lijkt wat losser, durft wat meer."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws