AZ wint slag om plek 3: Boadu maakt derde, vierde én vijfde tegen Feyenoord

28-02-2021 18:32
119

AZ heeft zondagmiddag de slag om plek drie gewonnen en kan de jacht op PSV openen, Feyenoord blijft vijfde en staat dichterbij nummer zes FC Groningen dan bij nummer vier Vitesse. Myron Boadu besliste de zeer vermakelijke topper met drie goals in Alkmaars voordeel, na een wedstrijd die gekleurd werd door misverstanden en schitterende assists.

De Alkmaarders hadden op 24 januari in De Kuip gewonnen, maar Feyenoord opende sterk tijdens de 'return'. De ploeg van Dick Advocaat kwam na acht minuten al op voorsprong: Steven Berghuis legde de bal schitterend neer bij de tweede paal en Marcos Senesi kopte de 0-1 binnen. Na twintig minuten werd het vanuit het niets gelijk. Calvin Stengs stuurde Boadu de diepte in met een schitterende pass en de spits verraste Justin Bijlow van afstand: 1-1.

Feyenoord liet het er echter niet bij zitten en stond drie minuten later alweer op voorsprong. Daar was wel wat hulp van de thuisploeg voor nodig. Bruno Martins Indi kopte terug op Marco Bizot, die daar echter niet op gerekend had: Luis Sinisterra stond opeens voor een leeg doel en kon eenvoudig de 1-2 inschieten. De gasten bleven de controle houden, maar liepen vlak voor rust nogmaals in het mes. Wijndal reet de Feyenoord-verdediging open met steekbal en zette Boadu vrij voor Bijlow: 2-2.

De tweede helft kwam iets langzamer op gang, maar na ruim een uur was het AZ dat het initiatief greep. Bijlow leverde de bal knullig in bij AZ, Fredrik Midtsjö speelde Boadu ineens vrij en de spits maakte ook zijn vijfde goal tegen Feyenoord dit seizoen: 4-2. Feyenoord kon zijn niveau van voor rust niet meer aantikken en moest zich een kwartier voor tijd alsnog gewonnen geven. Eerst ontsnapte het nog aan de 4-2, na opnieuw geblunder achterin, maar even later gaf Leroy Fer een penalty weg: Teun Koopmeiners legde vanaf de stip alsnog de 4-2 eindstand vast.

AZ komt op twee punten van PSV en heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om Europees voetbal. Feyenoord ziet AZ uitlopen naar zes punten en heeft ook Vitesse nog voor zich: voor de Rotterdammers dreigt nu play-offvoetbal aan het einde van het seizoen.