'Ouderwetse' Valckx waarschuwt PSV en Schmidt: 'Dan is het linke soep'

'Ouderwetse' Valckx waarschuwt PSV en Schmidt: 'Dan is het linke soep'

Gepubliceerd: dinsdag 2 maart 2021 om 09:21di 02-03-2021 om 09:21

Stan Valckx is zelf van het ambachtelijke scoutingswerk en houdt de ontwikkelingen bij zijn oude club PSV dan ook met argusogen in de gaten. De technisch manager van VVV-Venlo ziet dat PSV-trainer Roger Schmidt wel druk is met data en statistieken.

"In dat opzicht ben ik misschien ouderwets. Tegenwoordig zijn veel mensen maar druk met die statistieken. In de voor- en nabeschouwingen van Roger Schmidt komen ze bijvoorbeeld altijd voorbij", vertelt Valckx aan Voetbal International. "En natuurlijk spelen data een rol in het voetbal. In de scouting gebruiken we ze puur aan de achterkant, als extra informatie bij onze eigen waarnemingen. Maar ze zijn bij ons niet bepalend."

Valckx volgt de situatie bij PSV nauwlettend. "Ze hebben een trainer gekozen met een eigen manier van werken, iemand die zich vast zal laten adviseren door mensen die de hele tijd naar de statistieken kijken. Misschien lopen ze wel voor op ons, of op mij in ieder geval. Maar zo'n aanpak doet iets met de dynamiek in een groep. Ik heb twintig jaar in een kleedlokaal gezeten. Daar wordt gesproken over de trainer, worden onderling grappen gemaakt. Zo ging het vroeger en zo gaat het nou nog steeds. Kan niet anders."

"Je moet zorgen dat je je spelers niet kwijtraakt", waarschuwt hij Schmidt. "Dat gevaar is er gewoon. Dat ze gaan denken: hij zal me er straks wel weer uithalen, het zal allemaal wel. Hij zoekt het maar uit. Als zo'n aanpak aanslaat, ben je de koning. Als resultaat uitblijft, is het linke soep."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws