Breaking news

LIVE: Haller zet Ajax met acrobatisch doelpunt op snelle voorsprong in Waalwijk

Eredivisie-spelers onder de loep: marktwaarde Onana zakt, PSV levert koploper

Eredivisie-spelers onder de loep: marktwaarde Onana zakt, PSV levert koploper

Gepubliceerd: woensdag 3 maart 2021 om 16:30wo 03-03-2021 om 16:30

De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen voor de clubs, maar ook voor de spelers. Football Benchmark houdt aan de hand van data en analyses de marktwaarde van de spelers uit de twaalf grootste competities van Europa bij. VoetbalPrimeur neemt de lijst onder de loep en zoomt eerst in op de Eredivisie.

In de lijst die door Football Benchmark is vrijgegeven, vinden we negen spelers die actief zijn op het hoogste niveau in Nederland. Feyenoord wordt niet vertegenwoordigd. Ajax levert vijf spelers, AZ drie en PSV één. Die ene PSV'er neemt echter wél de eerste plaats in: de marktwaarde van Donyell Malen wordt geschat op 37,7 miljoen euro, een toename van zes miljoen euro ten opzichte van december 2020. Hiermee blijft hij Antony voor, die 34,9 miljoen waard is. Malen moet echter 'oppassen': de waarde van de vleugelflitser van Ajax nam ten opzichte van december vorig jaar met 8,3 miljoen toe.

Dat de spelers uit de Eredivisie niet heel hoog staan in de lijst van spelers met de hoogste marktwaarde, was te verwachten. Malen staat op de 165e plaats, Antony op 192. Ter vergelijking: Kylian Mbappé – de nummer één op de lijst – is 185 miljoen waard en staat daarmee een straatlengte voor op Harry Kane en Raheem Sterling (125 miljoen).

Wanneer we onze blik weer richten op Nederland, zien we dat Ajax spelers aflevert voor plaatsen drie, vier en vijf. David Neres (31 miljoen), Andre Onana (30,6 miljoen) en Ryan Gravenberch (30 miljoen) completeren de top-vijf, waarbij vooral de vierde plaats van Onana opvalt. Bij Malen, Antony, Neres en Gravenberch is de marktwaarde ten opzichte van december 2020 gestegen, maar dat geldt niet voor Onana: zijn marktwaarde daalde met 4,1 miljoen. Dat kan niet los gezien worden van de twaalf maanden schorsing die de sluitpost opgelegd kreeg van de FIFA, nadat er in zijn lichaam de verboden stof furosemide werd aangetroffen.

Voor AZ is er ook een belangrijke rol weggelegd in de lijst met negen spelers. De club levert de nummers zes, zeven en acht. Het zijn de te verwachten namen: Calvin Stengs (26 miljoen), Teun Koopmeiners (22,9 miljoen) en Myron Boadu (22 miljoen). Hierbij moet wel gezegd dat de wat mindere vorm van AZ en vooral Stengs en Boadu ervoor gezorgd heeft dat de marktwaardes wat omlaag gingen. In december van 2020 stond de waarde van Stengs nog op 29,7 miljoen, die van Boadu op 26 miljoen.

'Last but not least' op de lijst met Eredivisie-spelers vinden we Dusan Tadic. Opmerkelijk, aangezien de Serviër met zijn 32 jaar niet meer de jongste is. Desondanks is hij met zijn ervaring een onmisbare schakel in het Ajax van trainer Erik ten Hag en aan de hand van zijn statistieken komt zijn marktwaarde uit op 21,7 miljoen, ten opzichte van de 20 miljoen uit december vorig jaar.

In de Eredivisie zien we bij de negen hiervoor belichte spelers voornamelijk een waardestijging ten opzichte van vorig jaar. Bij de drie AZ-spelers die qua waarde iets achteruit zijn gegaan, kan het toegeschreven worden aan een wat mindere vorm. Het is niet de algemene tendens die er in de bovenste regionen van de lijst te zien is. Van de tien waardevolste spelers steeg alleen de marktwaarde van Marcus Rashford en Trent Alexander-Arnold licht. Bij de andere acht spelers daalde de marktwaarde aanzienlijk.

Waar Mbappé in december 2020 nog 200 miljoen euro waard was, is dat inmiddels gedaald tot 185 miljoen euro. Ook bij Kane, Sterling, Jadon Sancho, Neymar, Mohamed Salah, Kevin De Bruyne en Sadio Mané ging de marktwaarde achteruit. Een logisch gevolg van de coronacrisis die de wereld op dit moment in zijn greep houdt.

De grootste daler én stijger op de lijst met marktwaardes zijn op het moment actief bij FC Barcelona. Lionel Messi, die natuurlijk een dagje ouder wordt, zag 26,8 miljoen van zijn waarde afgaan en staat nu op 74,5 miljoen euro. Dat heeft te maken met zijn aflopende contract én het feit dat hij richting het einde van zijn carrière gaat.

Voor Pedri geldt het tegenovergestelde: met zijn achttien jaar staat hij aan het begin van zijn carrière en hij lijkt een vaste plek in de basis van trainer Ronald Koeman bemachtigd te hebben. Zijn marktwaarde steeg ten opzichte van december vorig jaar met 26,6 miljoen naar 58,1 miljoen euro.

Bron: Football Benchmark

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws