Strijd om plek 3 is ontbrand: Vitesse overwint tegen AZ Bazoer-sores en rode kaart

7 maart om 18:35
Laatste update: 7 maart om 18:42

Vitesse heeft de strijd om plek drie een nieuwe dimensie gegeven met een 2-1 zege op AZ. De Alkmaarders zijn nog altijd the best of the rest, maar moeten nummer twee PSV voorlopig laten gaan en zien Vitesse en Feyenoord juist dichterbij komen.

Beide teams begonnen met een verrassende basisopstelling aan de afsluiter van het Eredivisie-weekend. Vitesse begon zonder steunpilaar Riechedly Bazoer, die disciplinair gestraft werd na een incident tijdens de training. AZ paste zijn opstelling aan de 5-3-2 van Vitesse aan en had geen plek voor Jesper Karlsson.

Na een voorzichtige openingsfase was het de thuisploeg die het initiatief pakte. Loïs Openda, Matus Bero en Oussama Tannane vonden Marco Bizot nog op hun weg, maar na een half uur viel alsnog de openingstreffer: Eli Dasa gaf voor vanaf rechts en Openda schoot de 1-0 binnen. Het gevaar van AZ moest in het restant van de eerste helft van de backs komen: Owen Wijndal schoot echter net over en Jonas Svensson trof de lat.

Kort na rust werd er aan beide kanten een bal van de lijn gehaald: Timo Letschert voorkwam de 2-0 van Vitesse en Jacob Rasmussen hield Calvin Stengs van de gelijkmaker af. Een kwartier voor tijd leek Vitesse de wedstrijd definitief te beslissen. Rasmussen onderscheidde zich ditmaal aan de andere kant en kopte een vrije trap van Tannane binnen: 2-0.

Tien minuten voor tijd werd het echter toch nog spannend: Enzo Cornelisse – de vervanger van Bazoer – haalde de doorgebroken Myron Boadu onderuit en kreeg rood. Niet lang daarna viel bovendien de 2-1: de ingevallen Karlsson controleerde een subtiel passje van Teun Koopmeiners en volleerde prachtig raak. Openda verzuimde om de 3-1 te maken, waardoor het toch nog bibberen werd voor het Arnhemse tiental. De bekerfinalist trok de punten echter over de streep, springt over Feyenoord heen en komt op één punt van AZ.