Bomvol programma Ajax: mogelijk 18 duels en haast nooit meer dan 3 dagen rust

Bomvol programma Ajax: mogelijk 18 duels en haast nooit meer dan 3 dagen rust

11-03-2021 10:00
123

Ajax neemt het donderdag op tegen BSC Young Boys in de achtste finales van de Europa League. Voor de ploeg van coach Erik ten Hag het startsein van de volgende doldwaze periode, waarin de wedstrijden elkaar in rap tempo opvolgen. Zeker als de Amsterdammers ver komen in de Europa League is er nog weinig ruimte voor adempauze. VoetbalPrimeur brengt de bomvolle speelkalender van Ajax in kaart met mogelijk nog 18 duels in 11 weken tijd en haast nooit meer dan 3 dagen rust.

Ajax speelt nog vier wedstrijden voor de interlandperiode, waarna er sprake is van één laatste onderbreking in een verder razend druk programma. Van heel veel rust zal echter geen sprake zijn, want diverse Ajax-spelers kunnen een uitnodiging voor hun nationale team verwachten. Mocht Ajax afrekenen met Young Boys, dan wachten na de interlandperiode de ontmoetingen in de kwartfinale van de Europa League. Drie dagen nadat dat tweeluik zou zijn afgerond, neemt Ajax het in de finale van de KNVB Beker al op tegen Vitesse.

Ajax krijgt daarna zes dagen om de batterijen op te laten - als de KNVB niet ingrijpt tenminste - maar dan wacht wel meteen de volgende belangrijke krachtmeting. AZ komt op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Na die topper volgen mogelijk twee duels in de halve finale van de Europa League en in ieder geval duels met FC Emmen, Feyenoord en VVV-Venlo in de competitie. Vervolgens besluiten de Amsterdammers het Eredivisie-seizoen in Arnhem, tegen Vitesse.

Zwaartepunt
Mocht Ajax erin slagen om tot de kwartfinale of zelfs de halve finale van de Europa League te reiken, dan is het zwaartepunt in het speelschema duidelijk. Rond die Europese duels speelt de ploeg van Ten Hag de bekerfinale tegen Vitesse en twee topduels met AZ en Feyenoord in de Eredivisie. Alleen voor de kraker tegen AZ heeft Ajax niet eerst een midweeks optreden, maar daar kan weleens verandering in komen...

Inhaalduel met FC Utrecht
Het is namelijk zéér de vraag of die rust Ajax gegund is, mocht de Europese campagne een vervolg krijgen na Young Boys. Het is namelijk de enige week die nog niet dubbel geboekt is in de agenda. De KNVB zoekt nog altijd naar een gaatje om de wedstrijd tegen FC Utrecht in te halen. Dat duel ging begin februari niet door vanwege de hevige sneeuwval. "Verder is er in de derde week van april nog ruimte. Laten we hopen dat Ajax - Utrecht dan wordt gespeeld. Want dan zit Ajax nog in de Europa League. Dat is goed voor het Nederlands voetbal", liet competitiemanager Jan Bluyssen in februari al weten aan het Algemeen Dagblad.

Ajax speelt tot de slotdag van de Eredivisie op 16 mei in ieder geval nog dertien duels in negenenhalve week: tien in de competitie, twee in Europees verband en één in de KNVB Beker. Mochten de Amsterdammers in het gunstigste geval op 26 mei ook in de finale van de Europa League staan in het Poolse Gdánsk, dan komen daar dus nog vijf wedstrijden bij. Ten Hag en Ajax weten wat ze te doen staat.