Zaha knielt als eerste speler niet meer in Engeland: 'Voelt juist vernederend'

Zaha knielt als eerste speler niet meer in Engeland: 'Voelt juist vernederend'

13-03-2021 18:52
118

Wilfried Zaha zal niet meer knielen voor wedstrijden in de Premier League. De aanvaller van Crystal Palace vindt dat de actie zijn betekenis heeft verloren.

Al sinds de hervatting van de Premier League op 17 juni wordt er voor iedere wedstrijd geknield door alle spelers, coaches en arbiters. Met dit signaal wordt de boodschap ‘Black Lives Matter’ kracht bijgezet. Zaha breekt daar nu mee. Hij bleef zaterdag in het duel met West Bromwich Albion staan. 

De 28-jarige aanvaller uit Ivoorkust had in Engelse media al aangekondigd niet meer mee te zullen doen. "Ik heb het gevoel dat knielen juist vernederend is. Toen ik opgroeide, lieten mijn ouders me al weten dat ik trots zou moeten zijn om zwart te zijn, wat er ook gebeurde. Ik vind dat we rechtop moeten staan en die trots moeten uitstralen", zei Zaha, die op zijn vierde met zijn familie naar Londen verhuisde. "Mijn beslissing om bij de aftrap te blijven staan, is nu al een paar weken bekend en ik sta er volledig achter."

Ploeggenoot Patrick van Aanholt werd begin deze maand nog racistisch bejegend op Instagram, waarna hij die tekst liet zien met het bijschrift 'Dit is waarom we knielen'. Zaha vindt dat iedereen zijn eigen keuze moet maken. 'Er is geen goede of foute keuze, maar voor mij voelt het steeds meer als een onderdeel van de voorbereiding op de wedstrijd. Het maakt niet meer uit of we knielen of niet. Sommigen van ons worden nog steeds racistisch bejegend.'

'Waarom zou ik nog knielen om te laten zien dat het wat betekent voor ons? Waarom moet ik zelfs Black Lives Matter op de achterkant van mijn shirt dragen om te laten zien dat het wat betekent voor ons? Het verliest steeds meer zijn waarde', aldus Zaha, die zijn collega's zal blijven steunen. Crystal Palace won met 1-0 door een rake strafschop van Luka Milovojevic na 37 minuten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie