Voetballers zijn interessant voor criminelen: 'Messi hoef je niks uit te leggen'

Voetballers zijn interessant voor criminelen: 'Messi hoef je niks uit te leggen'

18-03-2021 14:20
29

Voetballers zijn interessante doelwitten voor inbrekers. Dat bleek afgelopen maandag, toen de huizen van Ángel Di María en Marquinhos werden leeggeroofd. De twee spelers waren op dat moment nietsvermoedend een wedstrijd aan het spelen tegen Nantes. Bertus Holkema, oud-keeper van onder meer SC Cambuur en actief als beveiligingsadviseur, licht in het Algemeen Dagblad toe hoe inbrekers hun slag slaan.

Volgens Holkema behoort de categorie criminelen die deze week toesloeg in Parijs niet tot de kruimeldieven. "Ze weten alles. Hoe laat je weggaat, wie er wanneer thuis is. Of de beveiligingscamera serieuze apparatuur is. Wekenlang brengen ze alles in kaart. Ze verzinnen altijd wat, doen zich bijvoorbeeld voor als agent of postbode. Wat er bij Di María is gebeurd, is heftig. Heftiger dan nu wordt geschetst."

De grootste sterren zijn niet voor niets voortdurend in het vizier van geraffineerde criminelen. Zo weten inbrekers twee dingen zeker van topvoetballers: ze zijn steenrijk én niet thuis als er een wedstrijd gespeeld wordt. Volgens Holkema heeft het gedrag van voetballers ook invloed op hun veiligheid. Zo pronkt menig voetballer online met zijn bezittingen.

"Kijk, Arjen Robben hoef je niet te waarschuwen. Maar Kingsley Coman pakt een boete van 50.000 euro omdat hij in zijn eigen Mercedes naar de club kwam in plaats van met de Audi van de club", aldus Holkema. "Terecht! Je moet niet te veel laten zien wat je hebt, dat maakt het zoeken naar slachtoffers voor criminelen een stuk makkelijker. Want die zien ook dat zo'n speler niet zorgvuldig genoeg is", vertelt de beveiligingsadviseur.

Holkema werkte voor verschillende grote namen, waaronder Lionel Messi. Veel voetballers kunnen een voorbeeld nemen aan de Argentijn. "Die hoef je niets uit te leggen. Die rijdt verschillende routes in verschillende auto's, gaat niet altijd op hetzelfde tijdstip weg. Zijn vrouw weet ook precies hoe het werkt. Dat is belangrijk, hè."