Advocaat van Onana: 'Hij mag zelfs geen kopje koffie samen drinken'

Advocaat van Onana: 'Hij mag zelfs geen kopje koffie samen drinken'

26-03-2021 20:20
63

Dolf Segaar, de advocaat van Andre Onana, is het niet eens met de beperkingen die de Ajax-doelman opgelegd heeft gekregen. De UEFA is van mening dat Onana per vergissing een verkeerd pilletje heeft genomen, maar blijft streng en houdt hem bij zijn ploeggenoten weg.

Onana hoorde begin februari dat hij positief is bevonden op het gebruik van het verboden middel furosemide. De dopingschorsing bedraagt één jaar, maar Ajax is druk bezig om die omlaag te krijgen. "De dopingregels zijn voor alle sporten min of meer gelijk en zijn duidelijk: bij een positieve test ben je 'aansprakelijk door bevinding' en krijg je een straf, tenzij men vindt dat er geen enkele fout is gemaakt door de sporter. Dat komt nagenoeg niet voor. En dus is Onana, in afwachting van ons hoger beroep, geschorst voor een jaar", zegt Segaar tegen het Noordhollands Dagblad. 

Hoewel de UEFA erkent dat Onana per ongeluk het 'vergispilletje' genomen heeft, mag de doelman niet bij zijn ploeggenoten zijn. Dat steekt Segaar. "Waarmee ik moeite heb, is wat die straf inhoudt. Onana mag momenteel geen wedstrijden spelen en ook niet trainen met het team bij Ajax. Hij mag zelfs geen kopje koffie samen drinken. Deze regel, dat je buiten de competitie ook niet aan deze andere zaken mag deelnemen, zou naar mijn mening alleen moeten gelden voor mensen die te kwader trouw zijn."

Segaar haalt een voorbeeld aan. "Lance Armstrong had bijvoorbeeld een heel dopingprogramma om zich heen gebouwd. In dit geval zijn echter alle partijen het erover eens dat er sprake was van een 'vergispilletje'. Hij is per ongeluk en zonder bijbedoelingen de fout in gegaan. Moet je iemand dan alle contact ontzeggen?"