AZ heeft geleerd van ineenstorting tegen Sparta, wint en laat PSV voorlopig achter

AZ heeft geleerd van ineenstorting tegen Sparta, wint en laat PSV voorlopig achter

Gepubliceerd: zaterdag 10 april 2021 om 21:47za 10-04-2021 om 21:47

AZ heeft de bal zaterdagavond bij PSV gelegd en kan zich opmaken voor de kraker tegen Ajax over twee weken. De Alkmaarders zijn in ieder geval een halve dag lang de nummer twee van Nederland, na een overtuigende 2-0 thuiszege op Sparta.

AZ moest het zonder zijn geschorste aanvoerder Teun Koopmeiners stellen: Jordy Clasie verving de clubtopscorer op het middenveld. De ploeg van Pascal Jansen zocht direct de aanval, zag de bal steeds nét niet goed vallen, maar kwam na een kwartier alsnog op voorsprong. Uitgerekend Clasie nam een kort genomen hoekschop in ontvangst en schoot vakkundig raak: 1-0.

Lennart Thy kreeg niet lang daarna een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar AZ behield het initiatief. Sparta had bovendien het geluk dat een treffer van Albert Gudmundsson werd afgekeurd wegens buitenspel. AZ verzuimde om na rust de wedstrijd definitief in het slot te gooien, waardoor Sparta nog lang mocht hopen op een resultaat. Maar verder dan een kopkansje van Thy kwam De Kasteelclub niet.

In de loop van de tweede helft was het invaller Dani de Wit die Sparta in veilige haven loodste. Jesper Karlsson legde de bal met veel gevoel bij de tweede paal, De Wit volleerde hem voorbij Maduka Okoye: 2-0. Een krankzinnige slotfase zoals in de eerdere ontmoeting tussen beide clubs – waarin AZ een 0-4 voorsprong weggaf bij Sparta – bleef ditmaal uit: de Alkmaarders trokken de 2-0 gedecideerd over de streep, zagen in de extra tijd nog een goal van Sparta afgekeurd worden en zijn drie punten uitgelopen op PSV.

De Eindhovenaren zijn qua doelsaldo echter nog wel in het voordeel: als er zondag wordt gewonnen bij VVV-Venlo, dan staat AZ dus weer derde. Na de bekerfinale van 18 april gaat de strijd om de tweede plek weer verder. AZ neemt het op 25 april dus op tegen Ajax, terwijl PSV één dag eerder FC Groningen ontvangt.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws