Voormalig Ajax-speler Özbiliz verliest Nederlandse nationaliteit: 'Grote gevolgen'

Voormalig Ajax-speler Özbiliz verliest Nederlandse nationaliteit: 'Grote gevolgen'

Gepubliceerd: donderdag 22 april 2021 om 22:01do 22-04-2021 om 22:01

Laatste update: donderdag 22 april 2021 om 22:02do 22-04-2021 om 22:02

Aras Özbiliz werd in 2011 en 2012 kampioen met Ajax en stond aan het begin van zijn voetbalcarrière. Hij besloot te kiezen voor het nationale elftal van Armenië, maar kreeg later spijt van die beslissing. Hij raakte hierdoor zijn Nederlandse paspoort kwijt, zonder het zelf door te hebben.

"Normaal gesproken ben ik mentaal niet te breken. Ik heb bijvoorbeeld drie keer mijn kruisbanden gescheurd. Maar nu werd het me echt te veel en dacht ik dat ik een hartaanval kreeg", vertelt Özbiliz over het moment dat hij hoorde dat zijn Nederlandse paspoort was afgepakt. Een flinke schok, zo geeft hij toe in gesprek met De Telegraaf.

"In 2000 kwamen mijn ouders en ik in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit, waarna we afstand deden van de Turkse", vervolgt Özbiliz. "Het ging mis toen ik in 2011 een Armeens paspoort kreeg. Daar had ik niet om gevraagd, maar die ontving ik, omdat ik voor het Armeense nationale elftal ging voetballen. In de wet staat dat je een dubbele nationaliteit mág hebben, maar alleen die van het land van herkomst – in mijn geval Turkije – en Nederland."

Het ging lang goed voor Özbiliz, omdat de Nederlandse autoriteiten eerst niet in de gaten hadden dat hij nog over een Nederlands paspoort beschikte. Toen Willem II zijn contract wilde verlengen, ging het mis. "De ambtenaren zeiden dat ik mijn paspoort moest inleveren, omdat ik sinds 2011 de Nederlandse nationaliteit al niet meer mocht hebben. Daar waren ze nota bene achtergekomen, omdat ik zelf had ingevuld dat ik ook over een Armeens paspoort beschik."

Özbiliz heeft achteraf spijt van zijn beslissing om voor Armenië te gaan spelen. "Op mijn 21e heb ik een beslissing genomen, waarvan ik de grote gevolgen never nooit heb overzien. Ik wil mensen behoeden voor diezelfde valkuil, iedereen waarschuwen", sluit hij af.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws