'Management van De Vrij hield 7,5 miljoen tekengeld van Inter-deal achter'

1 mei om 16:30
Laatste update: 1 mei om 17:25

Stefan de Vrij is rond zijn transfer naar Internazionale verkeerd geïnformeerd door zijn oude management SEG. Met dat nieuws pakt onderzoeksplatform Follow The Money zaterdag uit. Het zorgde voor een breuk tussen SEG en De Vrij, die nu bij wordt gestaan door Mino Raiola.

De Vrij dacht dat SEG hem vertegenwoordigde, maar achteraf blijkt dat het makelaarskantoor namens Inter handelde. De 29-jarige verdediger werd al sinds zijn zestiende begeleid door SEG. 'De voetballer en zijn zaakwaarnemer (Doniphan Slager, red.) worden goede vrienden. Ze gaan samen op vakantie, zien elkaar bij bruiloften en een begrafenis. Door hun hechte vriendschap vergeet de voetballer soms dat ze ook zakelijk verbonden zijn. Zo bestaat er tussen De Vrij en SEG geen schriftelijke overeenkomst: nergens voor nodig, als je elkaar vertrouwt', schrijft Follow The Money.

De Vrij liep in 2018 uit zijn contract bij SS Lazio en kon naar meerdere clubs, waaronder Atlético Madrid, FC Barcelona, Zenit Sint-Petersburg én zijn huidige club Internazionale. De verdediger wilde Lazio niet transfervrij verlaten, maar een akkoord over een nieuw contract kwam er niet. Lazio wees naar 'de zaakwaarnemers' van De Vrij. De Vrij denkt dat SEG namens hem optreedt, terwijl het makelaarskantoor claimt dat De Vrij zelf met Lazio en 'diverse andere clubs' onderhandelde, zonder dat er overeenstemming werd bereikt.

De Vrij kreeg geen tekengeld
De Vrij maakte transfervrij de overstap van Lazio naar Inter. De verdediger rekende op tekengeld, maar kreeg dat niet. Uit documenten die Follow The Money heeft ingezien blijkt dat er bij de transfer 7,5 miljoen euro betaald is aan SEG. De Vrij heeft van dat geld niets gezien. 

In de documenten staat dat SEG enkel de belangen van Inter vertegenwoordigde en niet van De Vrij. Volgens een reglement voor tussenpersonen van de FIFA mogen zaakwaarnemers geen dubbele belangen hebben. "We traden ook niet op voor Stefan, maar voor Inter, en dat wist hij", zegt SEG-eigenaar Kees Vos daarover. De Vrij kwam daar pas achter ná de transfer en daarom stapte hij over naar Raiola.

Zaakwaarnemer Jeroen Hoogewerf maakte het contract met Inter in orde. Hij heeft Follow The Money een Italiaans document laten zien waarin staat dat SEG namens Inter handelde, terwijl daarin ook vermeld staat dat De Vrij, die zijn handtekening gezet heeft, door niemand werd vertegenwoordigd. "Er zit veel rook in de transactie, maar we herkennen ons niet in het beeld dat we die bewust bij hem weg hebben gehouden", laat Hoogewerf weten.

Een anonieme ex-medewerker laat een ander geluid horen. Hij spreekt van onduidelijkheid. "Tegelijkertijd zijn de voetballers daarmee akkoord gegaan, omdat SEG uit hun naam handelde. Ik wil SEG niet verdedigen, maar wat het deed was niet fout. De spelers lieten zich door SEG representeren, dat kostte de spelers alleen commissie. De samenwerking is volledig gebaseerd op vertrouwen. Maar toen het erop aankwam bleek dat niet zo te zijn."

Klik hier voor het volledige artikel van Follow The Money