Twente kan vakantie boeken: ontketend Fortuna duwt Tukkers uit linkerrijtje

Twente kan vakantie boeken: ontketend Fortuna duwt Tukkers uit linkerrijtje

01-05-2021 20:36 Laatste update: 20:46
87

Fortuna Sittard mag nog steeds dromen van Europees voetbal, terwijl de spelers van FC Twente alvast hun vakantie kunnen boeken. De revelatie van de eerste seizoenshelft ging hard onderuit bij één van de grote surprises van na de winterstop: Fortuna duwt FC Twente na een 3-0 overwinning uit het linkerrijtje.

De nummers twaalf en negen van Nederland stonden bij aanvang allebei op 37 punten: de winnaar kon dus gouden zaken doen in de jacht op de play-offs, voor de verliezer zou het einde seizoen zijn. Fortuna leek het meest doordrongen van die belangen. Lisandro Semedo had al vroeg de 1-0 op zijn schoen en Joël Drommel moest een levensgrote kans voor Emil Hansson verijdelen, maar Fortuna kwam na een klein half uur alsnog op voorsprong: Dario Dumic taxeerde een lange bal op Semedo verkeerd en de Portugees verraste Drommel met een diagonaal schot.

Twente had daar tot dan toe één kans voor Danilo tegenover kunnen stellen, maar leek vlak voor rust toch op gelijke hoogte te komen: Dumic maakte zijn fout goed en kopte een vrije trap vanaf links raak. De centrale verdediger had echter pech: hij bleek, ook na bestudering van de beelden, nipt buitenspel te staan.

Trainer Ron Jans reageerde halverwege met een dubbele wissel, maar ook de komst van Wout Brama en Luka Ilic kon FC Twente niet tot grootse daden inspireren. Fortuna bleef heersen en de 2-0 was een kwestie van tijd. Die viel na ruim een uur: de VAR zag een handsbal van Brama en de bal ging op de stip, Mats Seuntjens passeerde Drommel. Semedo kreeg een kwartier later ruim baan voor de kers op de taart: zijn tweede van de avond en de 3-0 voor Fortuna.

De ploeg van Sjors Ultee had nog wel zin om verder aan het doelsaldo te werken, maar Drommel voorkwam een groter pak slaag voor zijn ploeg en Tesfaldet Tekie schoot nog rakelings naast. Fortuna komt op veertig punten en is voorlopig de naaste belager van Heracles Almelo, in de strijd om het laatste play-offticket: de nummers acht en negen van de Eredivisie staan op twee punten afstand van elkaar. FC Twente blijft op vijf punten van de streekrivaal staan, met de Twentse derby in Enschede op komst. Als deze geen resultaat oplevert, is het seizoen definitief voorbij voor Jans en zijn ploeg.