Kabinet weigert publiek voor overige speelrondes in betaalde voetbal

Kabinet weigert publiek voor overige speelrondes in betaalde voetbal

Gepubliceerd: vrijdag 7 mei 2021 om 16:21vr 07-05-2021 om 16:21

Laatste update: vrijdag 7 mei 2021 om 16:52vr 07-05-2021 om 16:52

De stadions blijven ook in de laatste speelrondes in het betaalde voetbal gesloten. Dat is de uitkomst van het overleg dat vrijdag gevoerd is tussen de KNVB, de Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie.

De stadions waren voor speelronde 30 gedeeltelijk gevuld, maar het kabinet besloot om deze voor speelronde 31 weer te sluiten, tot onbegrip van de clubs en de KNVB. Nu is duidelijk geworden dat er ook bij de komende wedstrijden geen publiek aanwezig mag zijn.

Het kabinet heeft aangegeven dat er nog geen juridische basis om supporters (met toegangstests) toe te laten bij publieksevementen. De KNVB is ontstemd over het besluit. "We zijn zwaar teleurgesteld dat het wettelijke kader zolang op zich laat wachten, omdat eerder veelvuldig is gebleken dat in de stadions voetbalwedstrijden veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd met beperkt publiek", laat de bond in een reactie weten.

"Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo'n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand (1,5 meter) houden. Met de recente, eenmalige pilot mochten bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in", aldus de KNVB.

De voetbalbond had het graag anders gezien. "Hierdoor, maar ook met het oog op de beleving van het betaald voetbal in Nederland en het perspectief op het volgend seizoen, was het naar ons idee gepast én verantwoord om het huidige seizoen met beperkt publiek af te sluiten. Het is alleen de regelgeving die nu in de weg zit. Hopelijk lukt dit nog wel na 18 mei in de nacompetitie, de play-offwedstrijden voor promotie/degradatie en voor een Europees ticket. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws