Spelersrapport: vier ruime Ajax-voldoendes en dertien onvoldoendes na Klassieker

Spelersrapport: vier ruime Ajax-voldoendes en dertien onvoldoendes na Klassieker

Gepubliceerd: zondag 9 mei 2021 om 16:30zo 09-05-2021 om 16:30

Laatste update: zondag 9 mei 2021 om 16:34zo 09-05-2021 om 16:34

Twee eigen goals, twee rode kaarten, één gemiste penalty én een schrijnend krachtsverschil: dat is deze buitengewoon matige editie van De Klassieker in een notendop. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na deze 0-3 in De Kuip.

Feyenoord
Justin Bijlow – 5,5: Drie keer moest hij vissen – waarvan twee keer door toedoen van een teamgenoot – drie keer kon hij er weinig aan doen. Het was een frustrerende middag voor Bijlow, die zijn meerdere moest erkennen in collega Stekelenburg. Zijn tijd komt nog wel, zeker als hij eens een heel seizoen fit blijft.

Lutsharel Geertruida – 6,5: Eén van de meest constante Feyenoorders dit seizoen en tijdens De Klassieker ook één van de beteren. Geertruida zat – daar waar mogelijk – Tadic op de huid en schakelde zichzelf ook regelmatig in aanvallend opzicht in.

Eric Botteghin – 5: Speelde zijn allerlaatste Klassieker en vertrekt binnenkort na veertien jaar uit Nederland. Zal Feyenoord hem gaan missen? Als hij alleen maar aan verdedigen hoeft te denken, is Botteghin een meer dan nuttige rots in de branding, is de afgelopen jaren wel gebleken. De Braziliaan heeft echter ook veel tekortkomingen. De enige treffer van deze middag kwam tot stand na weinig overtuigend uitverdedigen door Botteghin.

Marcos Senesi – 6: De 'assist' werd geleverd door zijn Braziliaanse kompaan, Senesi kreeg de openingstreffer op zijn naam. Pure pech voor de Argentijn, die eigenlijk helemaal niet zo onaardig speelde. Niet foutloos – maar dat gold voor vrijwel alle andere spelers – en niet zo goed als eerder dit seizoen in Amsterdam, maar wel voldoende.

Tyrell Malacia – 5: Feyenoord kon met één man meer al geen potten breken, maar Malacia maakte de opdracht er nóg moeilijker op voor zijn ploeg: na een uur spelen trok hij onnodig aan de noodrem bij Antony, met al geel op zak. Malacia heeft alles wat een goede linksback nodig heeft, maar dit soort onhandigheden zullen toch écht uit zijn spel moeten verdwijnen.

João Teixeira – 4,5: Technische bagage heeft de Portugees wel, maar hij kon weinig betekenen voor zijn ploeg. Dat hij vroeg in de wedstrijd een open kans kreeg op de 1-0, maar over de bal heen maaide, was zijn meest opvallende bijdrage.

Leroy Fer – 3,5: Het was niet de wedstrijd van Fer: en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. De routinier nam vlak voor rust zijn verantwoordelijk bij afwezigheid van de vaste penaltynemers, maar miste vanaf elf meter. Verder viel hij vooral op met lompe overtredingen en balverlies, waar Ajax' 0-3 uit voortkwam.

Orkun Kökcü – 5: Hij leidde de eerste grote kans voor Feyenoord in met een keurige strakke inspeelpass. Dat was het verder ook wel. Kökcü wordt gelinkt aan de grootste clubs in Italië, maar kon niet laten zien waarom.

Bryan Linssen – 5: Na die strakke inspeelpass van Kökcü werd Linssen in stelling gebracht, maar de Noord-Limburger moest zijn meerdere erkennen in Stekelenburg. Daarna hebben we Linssen eigenlijk niet meer gezien: hij viel hij vooral op door akkefietjes met Latino's Martínez en Álvarez.

Róbert Bozeník – 4: Hoe belangrijk vertrouwen is voor een spits, bewijst Bozeník. Het moraal van de Slowaak zal er niet beter op zijn geworden. Hij kwam tegen Ajax totaal niet in het stuk voor en maaide in zijn eigen strafschopgebied over de bal heen, met de 0-1 tot gevolg. Na een uur spelen werd hij opgeofferd, toen zijn ploeg met tien man kwam te staan.

Luis Sinisterra – 5: Bij afwezigheid van Berghuis was hij de man die voor schwung in het aanvalsspel van Feyenoord moest zorgen. Dat deed Sinisterra één keer, met – indirect – een penalty en een rode kaart voor Álvarez tot gevolg. Verder liet de Colombiaan echter bitter weinig zien.

Invallers
Ridgeciano Haps – 5: Viel na de rode kaart voor collega Malacia in, als vervanger van Bozeník. Hij begon aardig met een paar aanvallende actie, maar deed zijn ploeg al snel de das om met een klungelig eigen doelpunt.

Nicolai Jörgensen – x: Loste Kökcü af en speelde te kort voor een beoordeling.

Lucas Pratto – x: Pakte ruim tien minuten mee, liep ook nog eens een vervelende enkelblessure op en speelde ook te kort voor een beoordeling.

Trainer
Dick Advocaat – 4,5: De Kleine Generaal liet Feyenoord lange tijd ver boven zichzelf uitstijgen, maar de chemie met zijn elftal lijkt inmiddels verdwenen. Advocaat kon weliswaar niet over zijn beste spelers beschikken, maar zag zijn ploeg zonder zelfvertrouwen spelen en leek zelf na een uur al de handdoek in de ring te gooien, getuige zijn defensieve wissel na de rode kaart van Malacia. Kan hij Feyenoord nog oplappen tijdens de play-offs of krijgt zijn imposante carrière een onwaardig einde?

Ajax
Maarten Stekelenburg – 8: Veel kreeg hij niet te doen voor rust, maar wat hij moest doen, deed hij met verve. Eerst tikte hij een inzet van Linssen uit de korte hoek, vervolgens pakte hij de strafschop van Fer. EK-deelname op zijn 38ste? Het wordt met de week waarschijnlijker.

Noussair Mazraoui – 6: Hij mocht na maanden weer eens in de basis staan en zocht enthousiast de weg naar voren op. Na de eerste helft moest hij echter plaatsmaken.

Jurriën Timber – 7,5: Eén van de grootste revelaties van dit Eredivisie-seizoen. Tegen Feyenoord pakte hij uit met een paar fraaie demarrages over de as van het veld. Na rust verhuisde de tweelingbroer van toekomstig FC Utrecht-speler Quinten naar de rechtsbackpositie: ook daar hield hij zich verdedigend staande én had hij in aanvallend opzicht een meerwaarde.

Lisandro Martínez – 6,5: Zoals we inmiddels van hem gewend zijn: geconcentreerd, degelijk en hard daar waar nodig. Immuun bovendien voor provocaties van met name Linssen. Martínez heeft wel eens uitdagender middagen gehad, maar was weer oerdegelijk.

Devyne Rensch – 6,5: De vaste rechtsback van de laatste maanden kan ook zonder problemen op links spelen. Dat hij met een blessure uitviel, was een vervelend smetje op een degelijk optreden.

Edson Álvarez – 5: Dat hij in het strafschopgebied de bal van dichtbij tegen zijn arm kreeg – met rood tot gevolg – was pech. Maar die situatie ontstond nadat Álvarez zelf aan de noodrem had getrokken bij Luis Sinisterra: was dat eigenlijk wel nodig geweest?

Davy Klaassen – 5: Ook Mister 1-0 kan wel eens mindere dag hebben. Normaal is hij altijd goed voor minstens een zesje, ditmaal was Klaassen minder dwingend aanwezig en scoorde hij zelfs een onvoldoende. Ajax kon het zich echter permitteren op deze voetbalmiddag, waarin Klaassen ook niet als muurligger op hoefde te treden.

Ryan Gravenberch – 7: Ook hij speelde zeker niet foutloos, maar het was duidelijk te zien hoeveel meer mogelijkheden hij heeft, in vergelijking met de meeste overige hoofdrolspelers op het veld. Soeverein met de bal aan zijn voeten en fysiek nauwelijks te overtreffen in de Eredivisie. Zijn plekje in de EK-selectie van Oranje lijkt wel zeker.

Antony – 6: In Amsterdam beleefde hij een moeilijke middag tegen Malacia en ook in De Kuip kon hij niet vaak loskomen van zijn bewaker. Na rust greep hij echter zijn kans: Antony ontsnapte aan de aandacht van Malacia, die vervolgens zijn tweede gele kaart kreeg. De man uit São Paulo vierde het als een overwinning.

Sébastien Haller – 5: De recordaankoop van Ajax kon sinds zijn komst al elf goals en zeven assists noteren. Het zijn uitstekende cijfers, maar Ajax en Haller moeten nog steeds aan elkaar wennen. Ook in De Kuip hield het niet over: hij werd na de eerste helft om tactische redenen gewisseld, maar daarvoor hadden we hem ook al nauwelijks gezien.

Dusan Tadic – 5,5: Als linksbuiten speelde hij wisselvallig: niet al zijn passes en acties waren succesvol en directe tegenstander Geertruida denderde een aantal keer over hem heen. In de tweede helft fungeerde hij als spits: dat heeft hij ook wel eens beter gedaan, maar Tadic kon tóch weer een assist aan zijn indrukwekkende statistieken toevoegen.

Invallers
Perr Schuurs – 6: Viel tijdens de rust in voor Mazraoui en hield de Ajax-defensie een kwartier lang dicht, totdat ook Feyenoord een rode kaart kreeg. Een degelijk optreden van de Limburger.

Mohammed Kudus – 7: Kwam tegelijkertijd in het veld voor Haller. De Ghanees moest zich schikken in de teamdiscipline, maar deed bij vlagen weer denken aan de Kudus van het begin van het seizoen. Zijn doelpunt vlak voor tijd was een mooie beloning.

Sean Klaiber – x: Loste in de slotfase Rensch af en speelde te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: Maakte de wedstrijd vol als vervanger van Gravenberch en speelde te kort voor een beoordeling.

David Neres – x: Kwam er een kwartier voor tijd in voor landgenoot Antony en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Erik ten Hag – 7: Hij moest zijn ploeg tijdens de wedstrijd voorbereiden op een manmindersituatie en herstelde de organisatie met een dubbele wissel. De kampioenstrainer zag vervolgens dat het goed was.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws