De Eredivisiedroom van Roda JC: wanneer wordt de slapende reus wakker?

De Eredivisiedroom van Roda JC: wanneer wordt de slapende reus wakker?

Gepubliceerd: donderdag 20 mei 2021 om 14:00do 20-05-2021 om 14:00

De play-offs om promotie/degradatie zijn in volle gang. De nummers drie tot en met acht uit de Keuken Kampioen Divisie strijden samen met de nummer zestien van het hoogste niveau om één ticket voor de Eredlvisie. VoetbalPrimeur blikt samen met de zes clubs die willen promoveren vooruit op het seizoenstoetje en richt zich nu op de nummer acht van de ranglijst: Roda JC.

Even terug naar februari 2002. Roda speelt in een kolkend San Siro tegen AC Milan in de knock-outfase van de UEFA Cup en weet de Europese grootmacht op hun grond door een goal van Mark Luijpers met 0-1 te kloppen. Een week later verdedigt de club uit Kerkrade in het eigen Parkstad Limburg Stadion de voorsprong met hand en tand. Na een dubieuze Milanese goal en een rode kaart voor Regilio Vrede strijden de Koempels in de verlenging voor wat ze waard zijn en halen ze de strafschoppenserie, maar daarin moeten ze buigen.

Hoe anders is de situatie negentien jaar later. De uitschakeling tegen Milan is nog altijd de laatste Europese wedstrijd van Roda en in de Eredivisie speelt de club steeds anoniemer mee. In 2014 degraderen ze na 41 jaar op het hoogste niveau en in 2018 gaat het opnieuw fout. Sindsdien bivakkeert de Koempelclub in een competitie waar ze eigenlijk veel te groot voor zijn. Na een dertiende plaats en een zeventiende notering in het door corona afgebroken seizoen, weet Roda dit jaar onder leiding van trainer Jurgen Streppel weer de play-offs te halen.

Als nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie grijpen de Limburgers het laatste ticket voor de nacompetitie, waarin ze de kans krijgen om terug te keren in 'hun' Eredivisie. Met Streppel heeft Roda ook nog eens een ervaringsdeskundige: in 2012 promoveerde hij met Willem II via de play-offs naar het hoogste niveau en als oefenmeester van Helmond Sport bereikte hij de finale, waarin van Excelsior werd verloren. Als er iemand is die de slapende reus weer wakker kan maken, is het Streppel wel. Maar lukt hem dat op tijd?

De trainer liet op de website van zijn club alvast weten wat hij van zijn spelers verwacht en voorspelt dat zijn ploeg, mits in vorm, voor een verrassing kan gaan zorgen. "We willen hoge ogen gooien. In de nacompetitie is het heel belangrijk welke ploeg het best met de spanning kan omgaan. Als de druk hoog wordt, gebeurt er veel met mensen. Maar ook dan moeten we met lef en durf spelen. Dé twee aspecten waarop ik al het hele seizoen hamer. Als dat lukt, ben ik heel benieuwd waar dat dan uiteindelijk toe leidt."

De play-offs worden dit seizoen over één wedstrijd gespeeld. Roda JC won al met 2-3 bij De Graafschap en speelt donderdag om 18.45 uur tegen NEC, dat Almere City klopte. Op zondag 23 mei staat de finale gepland. Als de Limburgers die eindstrijd halen, spelen ze tegen NAC Breda of FC Emmen om een plekje op het hoogste niveau.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws