De Eredivisie-flops: I kill you, ADO levert viertal, ook Ajax en PSV present

De Eredivisie-flops: "I kill you", ADO levert viertal, ook Ajax en PSV present

Gepubliceerd: vrijdag 14 mei 2021 om 11:00vr 14-05-2021 om 11:00

De stofwolken na deze bomvolle Hemelvaartsdag zijn opgetrokken: ADO Den Haag en VVV-Venlo zijn uit de Eredivisie gedegradeerd, PSV is nagenoeg zeker van de Champions League-voorrondes, Vitesse gaat Europa in en VoetbalPrimeur heeft veertien spelers geselecteerd voor zijn wekelijkse floplijstje. ADO leidt na speelronde 33 de dans met vier afgevaardigden, 

Remko Pasveer (Vitesse)
Hij is bezig aan het beste seizoen van zijn carrière, heeft met Vitesse Europees voetbal afgedwongen en kan dus met een gerust hart naar Ajax. Tegen Fortuna Sittard maakte hij echter een mindere beurt: drie tegengoals en vooral bij de derde zag hij er niet goed uit. Pasveer zal er waarschijnlijk niet om malen, maar dit hebben we toch al lang niet meer van hem gezien.

Xavier Mous (PEC Zwolle)
En dan nu uw aandacht voor een komisch duo van PEC Zwolle. Doelman Mous dacht op de doellijn even een terugspeelbal van Yuta Nakayama te kunnen controleren, met zijn buitenkantje. Na de eerste van in totaal vier tegengoals schold hij zijn Japanse teamgenoot de huid vol, maar Mous had zelf ook beter moeten weten.

Yuta Nakayama (PEC Zwolle)
Neemt natuurlijk niet weg dat het een hopeloze terugspeelbal van Nakayama was... Altijd de voetballende oplossing zoeken is iets wat we in Nederland altijd waarderen, maar je kunt het ook overdrijven. De Japanner had zijn doelman simpelweg niet met deze stuiterbal op moeten zadelen.

Nathangelo Markelo (FC Twente)
FC Twente kwam tegen RKC op een 0-1 voorsprong, maar binnen de kortste keren stond de 2-1 eindstand op het bord: tot twee keer toe was Sylla Sow de doelpuntenmaker, tot twee keer toe gaf Thijs Oosting de assist en tot twee keer toe liet Markelo Oosting uit zijn rug weglopen. De rechtsback van FC Twente werd meteen gewisseld.

Daryl Janmaat (ADO Den Haag)
Hij kwam na bijna twaalf jaar terug op het oude nest, maar zijn rentree in Den Haag is uitgelopen op een sof. De 34-voudig Oranje-international kon tegen Willem II na maandenlang blessureleed weer eens in de basis staan, maar werd na een uur weer gewisseld. De verdediging van ADO werd in zijn degradatieduel overlopen en Janmaat liep amechtig achter de feiten aan.

Kees de Boer (ADO Den Haag)
Het middenveld van ADO deed het niet veel beter: De Boer moest tijdens de rust zelfs al plaatsmaken. De Volendammer deed wat hij kon en was in beide strafschopgebieden te vinden. Maar op enige bijdrage van betekenis was hij niet te betrappen.

Nasser El Khayati (ADO Den Haag)
En dat is drie op een rij voor de kersverse degradant: El Khayati begon de laatste weken eindelijk weer te lijken op de El Khayati van zijn eerste ADO-periode, maar tekende op Hemelvaartsdag voor een dure misser. ADO kreeg bij een 0-2 achterstand een gemakkelijk gegeven penalty, maar de spelmaker gaf doelman Arijanet Muric de kans om een heldenrol op te eisen. En uiteindelijk werd het 1-4, waardoor ADO na dertien jaar eredivisionist af is.

Lasse Schöne (sc Heerenveen)
"Iedereen weet hoe ik als speler ben, dit was totaal niet de intentie", aldus Schöne, na zijn vroege rode kaart tegen FC Emmen. Wel of geen beheerste voetballer, wel of geen intentie: onder de ogen van de scheidsrechter – Bas Nijhuis weliswaar, maar die heeft ook een VAR bij zich – moet je simpelweg niet zo'n lompe tackle inzetten, punt. Heerenveen kwam met elf man al niet best voor de dag in Emmen, maar speelde met zijn tienen al helemaal een verloren wedstrijd.

Kenneth Taylor (Ajax)
Taylor stond tegen VVV-Venlo zelfs nog korter op het veld dan zijn voormalige Ajax-collega: vlak voor rust loste hij Davy Klaassen af, tien minuten later kreeg hij rood, ook na een overtreding die je in het VAR-tijdperk beter niet kunt maken. De talentvolle middenvelder heeft nog niet veel kansen gekregen van Erik ten Haag en heeft deze niet bepaald met beide handen aangegrepen.

Marco van Ginkel (PSV)
Laten we vooropstellen dat we blij zijn dat Marco van Ginkel weer een hele wedstrijd kan spelen, na ruim twee jaar inactiviteit. Tegen PEC Zwolle stond hij met nonchalant balverlies echter aan de basis van twee tegendoelpunten. Dat kan uiteraard een keer gebeuren als je met 4-0 en 4-1 voorstaat, maar toch: razend knap dat Van Ginkel zich weer terug heeft geknokt, maar helemaal de oude is hij nog niet.

Zinédine Machach (VVV-Venlo)
Dé quote van het voetbalweekend is afkomstig van Machach. "In the streets, I kill you my friend", beet hij tegenstander Devyne Rensch toe tijdens Ajax-VVV. Rensch lachte de bedreigingen weg en dat lijkt ook de meest verstandige reactie. Het kan er verbaal soms hard aan toe gaan op een voetbalveld, maar dit ging alle perken te buiten.

Luciano Narsingh (FC Twente)
Hij was bij Feyenoord buiten de boot gevallen en moest in Enschede de zwaar geblesseerde Vaclav Cerny doen vergeten. Het Enschedese avontuur van Narsingh is met wisselend succes verlopen: zes assists, maar ook wedstrijden waarin er nauwelijks iets lukte. Het bezoek aan RKC past in die laatste categorie: vlak voor rust ingevallen voor Luka Ilic, maar teleurstellend weinig bijgedragen.

Michael de Leeuw (FC Emmen)
Collega Sergio Peña stal de show met drie treffers, maar De Leeuw had dat ook kunnen doen, gaf hij na afloop ook ruiterlijk toe. Het is een voetnoot in het feest van Emmen, dat tegen alle verwachtingen in aan directe degradatie is ontsnapt, maar De Leeuw liet de ene na de andere opgelegde kans liggen.

Bobby Adekanye (ADO Den Haag)
Er was een half uur verstreken in Den Haag, toen Adekanye aan de zijlijn in balbezit kwam, met directe tegenstander Derrick Köhn in zijn nek. De buitenspeler probeerde er een paar trucjes uit te gooien, verloor het lijf-aan-lijfgevecht, appelleerde tevergeefs en liet het toen maar lopen, waarna Willem II bijna scoorde: een kwartier later zat zijn wedstrijd erop. De oud-(jeugd)speler van Ajax, FC Barcelona, PSV, Liverpool, SS Lazio en Cádiz won voor de winterstop nog van FC Barcelona, maar kan na zijn degradatie met ADO weer een nieuw hoofdstuk aan zijn curieuze cv toevoegen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws