Kwakman denkt terug aan aanbod Ajax: 'Vertonghen belde: ton voor hele groep'

Kwakman denkt terug aan aanbod Ajax: 'Vertonghen belde: ton voor hele groep'

16-05-2021 13:18
47

FC Emmen heeft Fortuna Sittard voor de laatste Eredivisie-speelronde een aanmoedigingspremie aangeboden, werd zondag duidelijk: Fortuna Sittard kan Emmen zondag een handje helpen als het bij Willem II wint. Het nieuws deed ESPN-analisten Kees Kwakman en Mario Been terugdenken aan de titelrace van het seizoen 2009/2010.

FC Twente was met Ajax in de race en speelde in de laatste speelronde tegen het NAC Breda van Kwakman. "Ajax moest toen uit naar NEC. Toen zaten wij eigenlijk de hele week te wachten...", memoreert hij in de ESPN-studio. Pas op de wedstrijddag zelf kwam er bericht uit Amsterdam. "Toen kreeg Robbert Schilder een belletje van Vertonghen: ja, jullie krijgen een ton voor de groep. Of zo, weet ik veel. Maar dat werd dus helemaal niks."

FC Twente won uiteindelijk simpel met 0-2 en kroonde zich tot landskampioen. NAC speelde de wedstrijd met zijn tienen uit. "Toen dacht Fehér na twintig minuten: dan schop ik Janssen maar doormidden op de middenlijn..."

Vlak daarvoor had FC Twente thuis van Feyenoord – toen nog getraind door Been – gewonnen: een aantal Feyenoord-supporters had vlak daarvoor geëist dat de spelers zouden verliezen, omdat ze niet wilden dat Ajax kampioen zou worden. "Ik had ze dat niet verteld, van: doe lekker rustig aan. Maar je zag het gewoon aan ze", blikt Been terug.