Witte rook uit Amsterdam: Ajax strikt beste keeper van de Keuken Kampioen Divisie

12 juni om 16:30
Laatste update: 12 juni om 18:03

Ajax heeft voor de tweede keer deze transferperiode een keeper aangetrokken. De bij Vitesse opgepikte Remko Pasveer krijgt gezelschap van de zestien jaar jongere Jay Gorter, die overkomt van Go Ahead Eagles: de sluitpost werd vorig seizoen uitgeroepen tot beste keeper van de Keuken Kampioen Divisie en mag zich nu opmaken voor zijn Eredivisie-debuut.

De in Purmerend geboren Gorter was in het verleden al jeugdspeler van Ajax en brak vorig seizoen definitief door in de Keuken Kampioen Divisie. Mede dankzij zijn 25 (!) clean sheets wist Go Ahead Eagles naar de Eredivisie te promoveren: het leverde Gorter een Gouden Schild én een transfer naar Ajax op. De Amsterdammers leken er aanvankelijk niet uit te komen met Go Ahead, maar pakten alsnog door, nadat Brighton & Hove Albion besloot werk te maken van Kjell Scherpen.

Gorter heeft in Amsterdam voor vier seizoenen getekend. Zoals het er nu naar uitziet, komt hij drie concurrenten tegen: Pasveer, Maarten Stekelenburg en Andre Onana, die in november weer mag keepen. Onana staat echter in de belangstelling van Arsenal en kan nog verkocht worden. Hetzelfde geldt voor de eerder genoemde Scherpen, die ook een stap naar de Premier League zou kunnen maken.

Het lijkt er in elk geval op dat Gorter komend seizoen nog geen eerste keeper van de hoofdmacht zal zijn. "Ajax gunt mij de tijd om mijn sterke punten door te ontwikkelen en me op andere aspecten te verbeteren als doelman", laat hij weten via de Go Ahead-kanalen. "Mijn streven is om de plek van de ervaren keepers bij Ajax over te nemen zodra ik er klaar voor ben."