Anita enige Ajax-doorbreker in lichting vol profs: 'Ik kon het moeilijk bijbenen'

Anita enige Ajax-doorbreker in lichting vol profs: 'Ik kon het moeilijk bijbenen'

08-06-2021 13:10
39

Vurnon Anita heeft op verzoek van Ajax teruggeblikt op het seizoen 2002/2003, toen hij in de C2 van de Amsterdammers speelde. Dat team herbergde latere ex-profs als Robert Mühren, Calvin Mac-Intosch, Frank Olijve, Alexander Büttner en Ben Rienstra, maar Anita is de enige die uiteindelijk lange tijd in het eerste zou spelen.

Aanvankelijk leek het er niet op dat het die kant op zou gaan voor Anita, die moeite had om zich te handhaven in het team. "Ik moest de eerste zes maanden ontzettend wennen, het was echt omschakelen. Ik kon het maar moeilijk bijbenen, dat werd zelfs genoemd in het eerste evaluatiegesprek", vertelt hij aan de Ajax-kanalen. "Na die zes maanden heb ik een knop omgezet. Er moest nog een tandje bij."

Anita boekte echter zichtbaar progressie en mocht zelfs meedoen met hogere teams. "Als je jong bent, word je nooit moe en kun je een paar wedstrijden per weekend spelen", vertelt hij. "Op een gegeven moment speelde ik in drie verschillende teams tegelijkertijd." Uiteindelijk speelde hij 152 wedstrijden voor de Ajax-hoofdmacht, waarna hij de stap naar het Engelse Newcastle United maakte. Het was een hele overgang, maar Anita heeft er nooit spijt van gehad. "Ik kwam tegen sterke teams te staan die veel sneller speelden dan de tegenstanders in Nederland. Eigenlijk een vergelijkbare situatie als die ik met de C2 beleefde."

Na zijn Newcastle United-tijd is Antita via onder meer Willem II bij RKC Waalwijk beland. Een terugkeer bij Ajax heeft hij op zijn 32ste uit zijn hoofd gezet. "Daar lopen veel jonge jongens en dat is ook de ambitie van de club, kijk maar naar talenten als Ryan Gravenberch en Devyne Rensch." Anita blijft echter voor altijd Ajacied. "Het was heel speciaal om met RKC Waalwijk weer terug te keren in de Johan Cruijff ArenA, bij de club waar ik ben opgegroeid. Het blijft toch mijn club en mijn stadion."