'De spelers van Nederland zijn niet helemaal zeker van wat ze doen'

10 juni om 12:00
Laatste update: 10 juni om 12:12

VoetbalPrimeur blikt in een drieluik vooruit op het EK. We trappen donderdag af met ESPN-analist Marciano Vink. Hij denkt dat Nederland de kwartfinale haalt en kraakt wat kritische noten over het systeem van Nederland. Frankrijk ziet hij als favoriet voor de eindwinst.

Vink draait er niet omheen als het over Frankrijk gaat. Les Bleus wordt door velen gezien als dé topfavoriet en hij sluit zich daar blind bij aan. "Als ik zeg dat zij de favoriet zijn zeg ik niets geks", zegt Vink tegen VoetbalPrimeur. "Ik was ook onder de indruk van Duitsland tegen Letland (7-1, red.). De tegenstander was niet heel bijzonder, maar je moet het toch maar doen. Er zit veel energie in het team en dat zag ik ook bij Jong Duitsland. Dat heb je echt nodig op een toernooi. Het is veel minder statisch dan ik van een aantal landen gezien heb."

Portugal en Duitsland
Duitsland lijkt in de peilingen wat achter te blijven. Vink denkt dat dat te maken heeft met het slechte WK 2018, waarin de ploeg strandde in de groepsfase. "Maar er zitten nu een aantal nieuwe frisse namen bij, waardoor ze er in mijn ogen echt wel bij horen. Portugal heeft met Cristiano Ronaldo, João Félix en Bruno Fernandes een paar sterren en achterin hebben ze José Fonte en Rúben Dias. Portugal is een sterke tegenstander, maar vooral een taaie tegenstander. Zij moeten het meer van de individualiteit hebben. Ik zet Ronaldo ook nu weer op vier of vijf doelpunten. Portugal kan ver komen als Ronaldo of Felix begint te scoren."

"Portugezen versla je echt niet zomaar. Daar weten we in Nederland alles van, want wij winnen zelden van ze", zegt Vink. "Portugal en Duitsland zijn voor mij de twee outsiders.

België en Italië
Vink ziet in België geen favoriet voor de titel. Ook zou de houdbaarheidsdatum van de Belgen wel eens in zicht kunnen komen. "België moet het nu doen, want die generatie wordt ook wat ouder. Maar ik zie in België geen grote outsider."

"Ik weet niet of Italië nou een hype is. Ze deden het heel goed in de Nations League en het valt allemaal goed, maar ik zie geen team waar ik echt voor ga zitten. Ik weet niet wat ze nou zo sterk maakt, maar ik weet ook niet waarom ze niet tot een van de outsiders behoren."

Spanje
Vink hoopt dat Spanje een wervelend toernooi afwerkt, maar ziet dat de ploeg van Luis Enrique vooral geteisterd wordt door onrust. Sergio Busquets werd positief getest op corona en daardoor gingen alle spelers uit voorzorg in quarantaine. In de oefeninterland tegen Litouwen werd een C-ploeg opgesteld. "Spanje is best gehavend door de coronaproblemen die ze hebben. Luis Enrique heeft een paar spelers op moeten roepen die al op het strand lagen. En Ramos is er ook niet bij. Ze zitten al een paar dagen in quarantaine om nog meer coronagevallen te voorkomen."

"Ik kan me de angst wel voorstellen, dat is geen prettige voorbereiding", aldus Vink. "Ik hoop dat ze het toernooi gaan spelen waarvan ik verwacht dat ze het gaan spelen. Ik ben groot fan van Spanje en schrok van het hoge niveau dat ze tegen Duitsland lieten zien (6-0, red.). Het is alleen jammer dat ze geen betere spits hebben. Morata mist echt teveel kansen. Anders had ik ze hoger ingeschat."

Nederland
Voor Nederland begint het EK aankomende zondag tegen Oekraïne, maar het voetbal rammelt nog aan alle kanten. Het 5-3-2-systeem van De Boer komt nog niet echt van de grond en Vink ziet dat ook sommige spelers zich er nog niet prettig bij voelen. Het systeem is langzaam een nationaal thema aan het worden. "Er zijn heel veel spelers geselecteerd die een ander systeem gewend zijn. In een voorbereiding van tweeënhalve week moeten ze zich nu aanpassen. In 3-5-2 of 5-3-2 moet je heel goed communiceren met elkaar. Als je dat niet doet ontstaan er momenten van onachtzaamheid en onbegrip. Dat kun je niet hebben, zeker niet op een toernooi waarin ieder foutje afgestraft kan worden."

"Het probleem is dat er te weinig tijd is om dit systeem tot in de puntjes onder de knie te krijgen. De spelers zijn niet helemaal zeker van wat ze doen. Wijndal wordt diepgestuurd omdat er anders geen ruimte is. Als hij de bal dan aangespeeld krijgt, wordt hij meteen onder druk gezet. Tegen Georgië zag je dat hij de bal door het midden of terug kon spelen, maar dat is niet de bedoeling", zegt Vink.

De analist van ESPN had het anders aangepakt. "Ik vind dat De Boer naar een systeem had moeten gaan waarin iedereen in z'n kracht komt. Het kan allemaal goed uitpakken als je in een flow komt en het resultaat meezit, maar ik hoor teveel spelers twijfelen. Heel veel koppels die in de kwalificatie hebben gespeeld worden nu uit elkaar getrokken, bijvoorbeeld De Jong/Memphis of De Jong/Wijnaldum. En nu staat Weghorst er ineens", zegt Vink. "Er zijn teveel momenten dat een team aan elkaar moet wennen. Ik vind juist dat je richting een EK of WK naar vastigheid toe moet werken. Ik zie wel wat de bedoeling is, maar ik denk dat de poppetjes anders ingevuld hadden kunnen worden."

De Boer hanteert het 5-3-2-systeem voor extra defensieve zekerheid. Maar ook met vijf verdedigers kiest hij voor 'balafpakker' Marten de Roon op het middenveld. Vink zou het anders doen. "Marten de Roon is nu het slot op de deur en we hebben achterin ook nog eens De Vrij naast De Ligt en Blind. Dat is een beetje teveel van het goede. Ze hadden het heel makkelijk op kunnen lossen met een voetballend slot op de deur op het middenveld. Daar hadden ze die twee oefenwedstrijden voor kunnen gebruiken. We spelen nu met twee sloten op de deur."

"We hebben de twee beste verdedigers, hè", vervolgt Vink. "De Vrij is uitgeroepen tot beste verdediger van Italië en De Ligt is een van de grootste talenten die bij Juventus naast Chiellini of Bonucci speelt. We hebben twee topverdedigers, waarom moet daar dan nog een derde verdediger bij?"

Nederland kan onrust in voordeel gebruiken
De Boer is de afgelopen dagen flink aangepakt vanwege zijn knullige fouten. Hij was in de war met het aantal speelminuten van Donny van de Beek, heeft Anwar El Ghazi en Jeremiah St. Juste niet opgebeld om te vertellen dat ze niet bij de selectie zaten, verwarde Quincy Promes met Queensy Menig, kreeg een boze Jasper Cillessen op zijn dak en moet zich keer op keer verantwoorden over het systeem dat hij hanteert. Vink denkt dat Oranje de onrust ook als voordeel kan zien. "Ik denk dat het de ploeg sterker maakt en vind het niet eens zo heel gek."

"Men valt Frank nu af op zijn fouten en vergissinkjes. Natuurlijk leeft dat in zo'n ploeg. Maar als het één geheel is, wordt het een soort wij tegen de rest. Dan kan het in je voordeel werken. Ik zie er niet zo'n groot probleem in", zegt hij.

Nederland lijkt een relletje nodig te hebben om maximaal geprikkeld aan een toernooi te kunnen beginnen. "De situatie rond El Ghazi en St. Juste was niet goed, maar zo'n verspreking kan gebeuren. Ik trek er niet zo zwaar aan, het is ook een beetje Frank. Hij moet gewoon de juiste spelers opstellen en niet halsstarig vasthouden aan een bepaald systeem."

Prognose
Vink denkt dat Nederland de kwartfinale gaat halen op het EK. "De poulefase zal wel los lopen. Dan is het een beetje afhankelijk van de loting. Het is te hopen dat ze dan een tegenstander krijgen waar ze hun eigen spel tegen kunnen spelen. Als je dan gelijk een van de favorieten of outsiders treft wordt het heel moeilijk, maar met wat geluk kunnen ze wel doorkomen."

"Laten we zeggen kwartfinale. Ik denk dat dat een mooi uitgangspunt is. Alles daarboven is perfect, alles daaronder minder. Als Nederland de achtste finale doorkomt hebben ze het redelijk gedaan. Ik hoop dat het systeem gaat werken en we een prachtig toernooi gaan zien. Ook voor Frank, want ik gun hem zijn succes."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)