Ajax en Onana boeken succesje: CAS brengt schorsing voor doelman terug

10 juni om 15:01
Laatste update: 10 juni om 15:15

De dopingschorsing van Andre Onana is door het sporttribunaal CAS in hoger beroep verkort van twaalf tot negen maanden. Dat heeft Ajax donderdag bekendgemaakt. De schorsing van de doelman eindigt nu op 4 november 2021.

Bovendien mag Onana op 4 september, twee maanden voor het einde van zijn schorsing, zijn trainingsactiviteiten hervatten. De 25-jarige Kameroener heeft nog een contract tot medio 2022 bij Ajax. De NOS meldde vorige week dat hij hard op weg is naar Arsenal. De Amsterdammers zouden een bedrag van zes tot negen miljoen euro tegemoet kunnen zien nu de straf is ingekort.

"Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing", zegt algemeen directeur Edwin van der Sar op de clubsite van Ajax. "De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat Andre dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door UEFA, onderschreven zo blijkt uit de behandeling bij UEFA en het CAS."

Onana deed vorige week woensdag zijn verhaal in een online zitting tegenover drie CAS-arbiters. Van der Sar hield daar een goed gevoel aan over. "Toen we vorige week met Andre en de juristen ons verhaal bij het CAS hadden gedaan, reed ik met een goed gevoel weg van de Toekomst. Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspaak van vandaag, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen."

De doelman uit Kameroen kreeg begin februari een dopingschorsing van twaalf maanden aan zijn broek, nadat hij in oktober 2020 was betrapt op furosemide, een stof die doping kan maskeren en volgens hem in de plaspillen van zijn vrouw zat