UEFA zet mes in prijzenpot: voor KNVB en Oranje lonken nog altijd miljoenen

10 juni om 15:34

De UEFA heeft vlak voor de start van het EK het prijzengeld verlaagd. De deelnemende landen kunnen desondanks nog een recordbedrag verdelen.

De Europese voetbalbond heeft het bedrag met veertig miljoen euro gereduceerd, tot 331 miljoen euro. Volgens de UEFA is er door de coronacrisis minder geld beschikbaar om te verdelen. Desondanks valt er meer te verdienen dan tijdens het EK 2016 in Frankrijk: toen bedroeg de prijzenpot 301 miljoen euro.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Nederland

  • logo

    Frankrijk

De EK-landen krijgen dit jaar 9,25 miljoen euro startgeld. Een overwinning in de groepsfase levert één miljoen op, een gelijkspel is goed voor 500.000 euro. De UEFA beloont kwalificatie voor de achtste finales met 1,5 miljoen, voor de kwartfinale met 2,5 miljoen en voor de halve finale met 4 miljoen. De winnaar van de finale krijgt 8 miljoen en de verliezer 5 miljoen.

Voor de Europees kampioen kan het bedrag daarmee oplopen tot maximaal 28,25 miljoen. Portugal, de titelhouder, moest het vijf jaar geleden nog met 27 miljoen doen.

Het EK begint vrijdag met de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije. Het Nederlands elftal komt zondag voor het eerst in actie tegen Oekraïne in de Johan Cruijff Arena.