Italië wint ouverture tegen slap Turkije glansrijk en pakt direct favorietenrol

11 juni om 22:50

De kop van het vertraagde EK is eraf en Italië heeft direct de toon gezet. De Azzurri mochten in Rome openen met een thuiswedstrijd tegen Turkije en bleken een maatje te groot voor de stug verdedigende tegenstander: Merih Demiral brak vlak na rust ongelukkigerwijs de ban, waarna Ciro Immobile en Lorenzo Insigne voor de 2-0 en 3-0 zorgden.

Al tijdens de openingsceremonie werd al duidelijk dat de gastheren er zin in hadden: operazanger Andrea Bocelli pakte het stadion in en de Italiaanse spelers hielden zich ook niet in tijdens de volksliederen. Na het eerste fluitsignaal van Danny Makkelie werd al gauw duidelijk welke kant het op zou gaan: Italië ging op jacht naar de openingstreffer en de Turken beperkten zich tot verdedigen. Dat ging één helft lang goed, omdat Insigne een grote kans miste en doelman Ugurcan Çakır een kopbal van Giorgio Chiellini fraai pareerde.

Turkije waagde zich na rust – onder impuls van de ingevallen Cengiz Ünder – iets verder naar voren, maar kreeg al snel alsnog de openingstreffer om de oren. Domenico Berardi kwam door op rechts en gaf hard voor, waarna Demiral onbedoeld het laatste zetje gaf: 1-0. Italië kreeg hiermee waar het recht op had en ging vrolijk verder. Een klein kwartier na de openingstreffer viel in feite de beslissing al. Çakir kon een inzet van Leonardo Spinazzola nog pareren, maar was kansloos op de rebound van Immobile: 2-0.

Tien minuten voor tijd werd het ook nog 3-0, al kreeg Italië die treffer cadeau van de tegenstander. Çakir trapte halfslachtig uit, Domenico Berarcdi pikte op en uiteindelijk werd Insigne vrijgespeeld. Oude Eredivisie-bekende Halil Dervisoglu pakte in de laatste minuten nog uit met een pittige overtreding en kreeg geel van Makkelie. In de score kwam echter geen verandering meer. Wales en Zwitserland spelen zaterdag de tweede wedstrijd in Poule A.