Engeland laat EK-koorts op Wembley toenemen: overtuigende revanche op Kroaten

13-06-2021 16:49
30

Engeland liep in 2018 de WK-finale mis na een nederlaag tegen Kroatië, maar heeft drie jaar later revanche genomen. The Three Lions waren op het eigen Wembley duidelijk de bovenliggende partij en hebben dankzij Raheem Sterling hun EK-campagne geopend met een 1-0 overwinning.

De verwachtingen rondom de gastheren waren hooggespannen en de Engelsen gingen furieus van start. Phil Foden had na vijf minuten al de openingstreffer op zijn schoen, maar trof de paal. Niet veel later moest doelman Dominik Livakovic twee keer in actie komen, na inzetten van Sterling en Kalvin Phillips.

In de loop van de eerste helft ging de Britse storm liggen. Kroatië kon desondanks niet veel potten breken en kon in het restant van de eerste helft alleen één poging van Ivan Perisic noteren. Vlak na rust was het routinier Luka Modric die Jordan Pickford van afstand testte, maar kort daarna wist Engeland zijn overwicht alsnog uit te buiten. Phillips week uit naar rechts, speelde zichzelf vrij en zette Sterling vrij voor Livakovic: 1-0.

Harry Kane kreeg kort daarna de kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar schoot hoog over en liet de Kroaten in leven. De gasten overleefden ook een vrije trap van Mason Mount, die net over ging, maar maakten eigenlijk geen moment aanspraak op een punt. Ante Rebic kreeg de enige noemenswaardige kans in de slotfase, maar kon zijn land niet aan de gelijkmaker helpen.

De ploeg van Gareth Southgate heeft met de 1-0 zege zijn status als toernooifavoriet bevestigd en gaat voorlopig aan kop in Poule D. Groepsgenoten Tsjechië en Schotland komen maandagmiddag in actie.