Italië walst ook over Zwitserland heen en doet serieuze gooi naar EK-titel

Italië walst ook over Zwitserland heen en doet serieuze gooi naar EK-titel

16-06-2021 22:50 Laatste update: 17-06-2021 07:49
99

Italië heeft woensdagavond in Rome zijn status als EK-favoriet bevestigd. De Azzurri maakten ook tegen Zwitserland indruk, wonnen mede dankzij Manuel Locatelli met 3-0 en gaan samen met poulegenoot Wales door naar de knock-outfase.

Het passioneel gezongen volkslied Fratelli d'Italia was een voorproefje van de Italiaanse storm die over het veld zou razen. Giorgio Chiellini opende na twintig minuten van dichtbij de score, maar maakte daarbij hands, concludeerde de VAR na het terugzien van de beelden. De aanvoerder liep even later een blessure op en moest gewisseld worden, maar zag nog vanaf de kant hoe Italië alsnog op voorsprong kwam. Locatelli stuurde Domenico Berardi de diepte in, sprintte richting het strafschopgebied en tikte de voorzet vanaf rechts binnen: 1-0.

Zwitserland moest achterin alle zeilen bijzetten, haalde met 1-0 de rust, maar moest in het begin van de tweede helft opnieuw een treffer incasseren. Locatelli legde vanuit de tweede lijn aan en verraste doelman Yann Sommer met een verdekt schot. Na een uur spelen wist Zwitserland zich aan de druk te ontworstelen en leek er zelfs een aansluitingstreffer te vallen. Steven Zuber wist Gianluigi Donnarumma echter niet te verschalken.

Italië had de buit in de slotfase al binnen en nam wat gas terug, maar liet het thuispubliek vlak voor tijd alsnog juichen. Ciro Immobile probeerde het van afstand en Sommer verkeek zich op de opstuitende bal: 3-0. De Azzurri zijn al zeker van een plek bij de eerste twee en gaan zondag met Wales om de koppositie in Poule A strijden. Op zaterdag 26 juni komen ze weer in actie, tegen de nummer twee van de Oranje gekleurde Poule C of de nummer twee van Poule B.