Oekraïne spoelt Oranje-kater weg en ligt na zege op koers voor achtste finales

17-06-2021 16:55 Laatste update: 17:03
21

Oekraïne heeft goede papieren voor het bereiken van achtste finales op het EK. In de groep van Nederland was Noord-Macedonië een maatje te klein voor de ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko: 2-1.

Als Nederland donderdag wint van Oostenrijk, dan is het groepswinnaar en spelen de Oranje-internationals op zondag 27 juni in Boedapest in een vol stadion tegen de nummer drie van Groep D, E of F. Oekraïne zal vooral blij zijn met de drie punten tegen Noord-Macedonië.

Vier dagen na de spectaculaire nederlaag tegen het Nederlands elftal (3-2) maakte de ploeg van Shevchenko een goede indruk in de eerste helft. Het resulteerde in doelpunten van Andriy Yarmolenko en Roman Yaremchuk. De Oekraïense aanvallers waren ook trefzeker tegen Oranje.

Na rust werd het toch weer spannend: Goran Pandev versierde een strafschop en die werd in twee instanties benut door Egzjan Alioski. Ook aan de andere kant was er een penalty, maar ook Ruslan Malinovsky faalde. Daardoor zijn er nu vier van vijf penalty's op dit EK gemist. Alleen Cristiano Ronaldo hield het hoofd koel.

Door de overwinning staat Oekraïne er goed voor. Het land heeft drie punten, net als Oostenrijk en Nederland. Die landen komen dus nog in actie donderdag. Voor EK-debutant en hekkensluiter Noord-Macedonië wordt het een lastig verhaal.