Verhaal achter Traoré-vertrek bij Ajax: 'De trainer vindt hem de ideale spits'

Verhaal achter Traoré-vertrek bij Ajax: 'De trainer vindt hem de ideale spits'

23-06-2021 15:00 Laatste update: 15:12
30

Roberto De Zerbi stond aan de basis van de miljoenentransfer van Lassina Traoré. De spits vertrekt bij Ajax en komt met de Italiaanse trainer van Shakhtar Donetsk een man tegen die in hem de ideale spits ziet. VoetbalPrimeur spreekt met Revien Kanhai van Forza Sports Group, het management van Traoré.

Net als Traoré is ook De Zerbi nieuw bij Shakhtar. Hij kwam deze zomer over van het Italiaanse Sassuolo. "Via zijn mensen heeft hij zich bij ons voor Traoré gemeld. We spraken hem een paar maanden geleden al, hij gaf toen aan dat hij als trainer naar verschillende clubs kon, waaronder Shakhtar. Het mooie aan hem is dat het echt om zijn spelopvatting gaat. Hij is uiteindelijk naar de club gegaan waar hij zijn spel het beste kan spelen. Dat is het voetballende 4-2-3-1-systeem, waarin Traoré voor hem dé spits is", zegt Kanhai tegen deze website.

"Sindsdien is er veel contact geweest over de status van Lassina. Toen De Zerbi wist dat hij naar Shakhtar zou gaan, zijn de gesprekken geconcretiseerd en zijn we in contact gekomen met de clubleiding. Bij Shakhtar waren ze het er ook over eens dat Lassina de juiste spits voor hen is met deze trainer. We zijn uiteindelijk naar Kiev gegaan en na een intensief, maar professioneel onderhandelingstraject tot een akkoord gekomen", zegt Kanhai.

De Zerbi zette de eerste stap en dat was voor Traoré een belangrijke reden om voor Shakhtar te kiezen. De Burkinees moet zijn vaste spits gaan worden. "Shakhtar is een prachtige club, maar het is bovenal belangrijk dat de trainer en de leiding in jou het vertrouwen hebben om dé spits te zijn van het team", zegt Kanhai.

"Het is een hele professionele trainer. Hij heeft zijn volledige eigen staf meegenomen, is heel trouw aan zijn systeem en doet er alles aan om dat erin te krijgen. Onder hem is Sassuolo een subtopper geworden in Italië en zijn drie spelers international van Italië geworden (Giacomo Raspadori, Domenico Berardi en Manuel Locatelli, red.). Je kunt Shakhtar qua cultuur en structuur wel een beetje met de topclubs in Nederland vergelijken, echter zijn de budgetten vele malen groter. Ik kan niet anders dan complimenten geven voor hoe alles verlopen is tot nu toe."

'Soms zit het ontzettend tegen'
Traoré daalde het afgelopen half jaar aanzienlijk in de pikorde bij Ajax, maar desondanks was de club ervan overtuigd dat hij het wel kon redden in Amsterdam. Toch bleek een vertrek het beste. "Soms zit het voor een speler ontzettend tegen", zegt Kanhai daarover. "Hij zat in een goede flow, zoals we bijvoorbeeld hebben kunnen zien tegen Atalanta Bergamo, waarin hij liet zien dat hij uitstekend meekan op Champions League-niveau. Hij speelde veel goede wedstrijden en stond tot november ook vaak in de basis. Toen kreeg hij een spierblessure en daarna ook nog corona. Hij kon richting januari dus niet spelen, wat voor Ajax een hele belangrijke maand was met al die topwedstrijden."Ajax moest zich kwalificeren voor de Champions League en besloot om 22,5 miljoen euro uit te geven aan Sébastien Haller. De club was daarnaast ook nog altijd in gesprek met Brian Brobbey, die meer minuten kreeg in Ajax 1. Dat ging ten koste van Traoré. "Lassina heeft toen de boot gemist, dat was zonde. Maar er waren meerdere redenen om hem te verkopen. En natuurlijk ook omdat wij dat hebben aangegeven bij de clubleiding. Soms is het beter om een transfer te maken naar een club waar de speelstijl en overige facetten net iets beter bij je passen. Hoe moeilijk het ook is om bij een club als Ajax weg te gaan", zegt Kanhai.

"Sinds de winterstop heeft een aantal prachtige clubs zich gemeld, maar toen lag het prijskaartje nog een stuk hoger. Het is allemaal in goed overleg gegaan. Ajax staat er zo in dat als het voor een speler beter is om een stap maken en daar goede argumenten voor zijn, ze bereid zijn om mee te werken. Dat is het fijne aan de huidige leiding van Ajax. Die denkt ook aan het belang van een speler. Daarnaast moet Ajax om economische redenen ook dit seizoen weer transfers doen. En vooral om op korte termijn cashflow te genereren. Dus dat kwam mooi samen bij deze transfer."

Persoonlijke begeleider voor Traoré
Traoré zal in Oekraïne begeleid worden door een professioneel personal trainer die ook met hem samen gaat wonen, zo vertelt Kanhai. "Het gaat erom dat een speler optimaal begeleid wordt. De één-op-één-focus is heel belangrijk voor Lassina. Ajax is een fantastische club, maar ook vergelijkbaar met een TGV. Zeker in de tweede helft van het seizoen, waarin ze vol richting de prijzen gaan. Dan dendert de trein door en zijn er veel wedstrijden. Omdat deze vorm van begeleiding nu is wat Lassina nodig heeft, hebben we deze begeleider voor hem aangesteld."

"Hij gaat in Oekraïne bij hem wonen en 24/7 met hem aan de slag zodat hij een topprestatie kan leveren en zich goed kan ontwikkelen. Als spelers een stap maken kijken we altijd naar wat ze nodig hebben. Bij Lassina vonden we het belangrijk dat er een oud-topsporter meegaat die hem ondersteunt en begeleidt. We doen er alles aan om een speler zo optimaal mogelijk bij te staan."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 

 

Plaats een reactie