Janssen ziet zwakke Oranje-plek: 'Dat is reden dat De Ligt in midden speelt'

Janssen ziet zwakke Oranje-plek: 'Dat is reden dat De Ligt in midden speelt'

Gepubliceerd: maandag 21 juni 2021 om 21:23ma 21-06-2021 om 21:23

Theo Janssen kijkt kritisch naar de rol van Daley Blind na de 3-0 zege van het Nederlands elftal op Noord-Macedonië. De Ajacied maakte verdedigend een zwakke indruk, zag de analist van de NOS, die zich zorgen maakt voor de rest van het EK.

Oranje kreeg tegen de Macedoniërs twaalf schoten tegen. "Het stond verdedigend niet zo heel goed", stelt Janssen, die vervolgens de rol van Blind uitlicht. "Aan de bal heeft hij heel veel kwaliteiten, daarvoor staat hij er ook. Hij heeft een fantastische pass in zijn benen. Dat is wat je graat ziet en dat is de kwaliteit die hij heeft."

"Hij maakte ook een fantastische tackle achterin, waaruit uiteindelijk de goal kwam", doelt Janssen op de openingstreffer. "Dat was goed verdedigd. Hij bracht gelijk een counter in stelling door vooruit te verdedigen, daar houd ik van. De meeste verdedigers houden de bal in bezit."

De oud-speler van Vitesse, FC Twente en Ajax wijst vervolgens op de mindere punten van Blind, die maandag ook aan het licht kwamen. "Als hij in ruimtes moet verdedigen komt hij in zijn zwakte." Janssen haalt de Macedonische buitenspeltreffer aan als voorbeeld. "Hij wilde zijn man al overgeven, terwijl hij gewoon moet meeverdedigen. Hij gokt dan naar binnen. Uiteindelijk heeft hij mazzel dat het buitenspel is, maar daar gaat hij zwaar in de fout."

Ook in het doordekken verslikte Blind zich een paar keer, waarna hij makkelijk werd uitgespeeld. "Dan komt hij snelheid en handelingssnelheid te kort. Dan is hij gewoon best wel zwak", aldus Janssen, die weet dat het tegen grotere landen beter moet. "Dan moet je echt minder ruimte weggeven. Als Daley in grote ruimtes komt te spelen, heeft hij heel veel moeite."

"Hij staat vaak goed, maar tegen Mbappé gaat hij het never nooit belopen. Heel veel spelers niet, dat klopt, maar Blind heeft wel heel veel moeite met ruimte in zijn rug", aldus Janssen. "Dat is waarschijnlijk ook de reden dat De Ligt in het midden speelt, zodat die kan corrigeren."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws