Ontlading in Kopenhagen: Denemarken dankt België en gaat alsnog door

Ontlading in Kopenhagen: Denemarken dankt België en gaat alsnog door

Gepubliceerd: maandag 21 juni 2021 om 22:54ma 21-06-2021 om 22:54

Laatste update: maandag 21 juni 2021 om 23:07ma 21-06-2021 om 23:07

Denemarken heeft zich in groep B in navolging van België verzekerd van een plekje in de achtste finales op het EK. De Denen denderden in de slotfase over Rusland heen, terwijl de Rode Duivels een handje hielpen door Finland te verslaan (2-0).

Rusland - Denemarken 1-4
Denemarken kreeg dit toernooi al snel een klap te verwerken met het wegvallen van Christian Eriksen. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand verloor vervolgens ook zijn eerste twee groepsduels, waardoor de opdracht duidelijk was: van Rusland moest gewonnen worden. Het was Mikkel Damsgaard die na 38 minuten de ban brak met een zeer fraai schot in de verre hoek.

Het duel verliep verder gezapig, maar de tweede helft maakte alles goed. Yussuf Poulsen maakte na 59 minuten de 0-2 voor de Denen, die daarmee echter nog geen duidelijkheid hadden. Finland hield op dat moment namelijk nog stand tegen België. Toen Artem Dzyuba een penalty voor de Russen verzilverde, was de spanning om te snijden, maar het kwam helemaal goed voor de Denen.

De ploeg van Hjulmand nam in het slotkwartier afstand van Rusland. Eerst schoot Andreas Christensen voortreffelijk raak, waarna Joakim Maehle voor de 1-4 zorgde in Kopenhagen. Hij zorgde daarmee voor extase bij de fans, want ook in Sint-Petersburg was de uitslag naar wens. Denemarken mag daardoor afreizen naar Amsterdam, waar op 26 juni de achtste finale wordt gespeeld tegen Wales.

Finland - België 0-2
De Rode Duivels zijn nog foutloos na drie groepsduels. De ploeg van bondscoach Roberto Martínez kwam wat langzaam op stoom, maar legde Finland uiteindelijk over de knie. De nodige Belgische basisspelers kregen rust, maar sterren Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku stonden wel aan de aftrap. België was voor rust ook veruit de bovenliggende partij, maar het bleek een flinke opgave om de Finse muur te slechten.

Lukás Hrádecky hield Finland lang op de been. Hij werd na 65 minuten gepasseerd door Lukaku, maar de VAR greep in omdat de spits een millimeter buitenspel stond. Het bleek slechts uitstel, want na 74 minuten kopte Thomas Vermaelen alsnog raak. Finland maakte geen aanspraak meer op een resultaat en Lukaku kreeg alsnog zijn treffer. 

Wie de Rode Duivels treffen in de achtste finale, is nog niet bekend. Ook Frankrijk, Engeland en Tsjechië zijn door de resultaten van maandag zeker van de knock-out-fase. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws